Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Idemo na izlet

"Kamena pustinja" - zaravan na brdu iznad Baške

Nakon tri sata hoda stiže kroz šumu se do odredišta kojem se na nekim dijelovima ne nazire kraj
16. studenoga 2020. u 14:59 0 komentara 410 prikaza
Foto: Shutterstock

Kad biste se prošetali njegovom površinom, ne trebate ići skroz do Mjeseca. Umjesto toga, uputite se na Krk, pa put Baške, iznad koje se smjestila prirodna znamenitost na čijim se uzvisinama pruža pogled na Rab, Prvić i Velebit, dok vam je pod nogama dva kilometra dugačka bašćanska Vela Plaža.

Mjesečev plato, kako su ga prozvali, zapravo je krško–kamenita zaravan na brdu iznad Baške čiji najviši vrh Diviška stoji na 471 metar nadmorske visine. Ova “kamena pustinja” nastala je djelovanjem erozije, prirodnih sila poput snažne bure, kvarnerskih kiša te djelovanjem čovjekove ruke koji je u ovom škrtom okruženju gradio suhozide koji se protežu do unedogled i razdvajaju pastirske posjede. Može ih se vidjeti na cijeloj dužini pješačke staze koja počinje ispod groblja i crkve sv. Ivana u Baškoj. Na početku staze postavljen je kamen na kojem je ispisano glagoljsko slovo “I”, u blizini ostataka romaničke kapele sv. Kristofora. Skulptura je zapravo dio Bašćanske staze glagoljice, inspirirane poznatom Bašćanskom pločom pronađenom u Jurandvoru, mjestu koje je također na ruti glagoljaškog puta.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

No mi ćemo se ipak vratiti na onaj prema Mjesečevu platou, a staza u početku vodi kroz gustu borovu šumu posađenu u radnim akcijama. Nakon tri kilometra stiže se na Mjesečev plato koji je toliko velik da mu se na nekim dijelovima ne nazire kraj. Uz suhozide, po putu se mogu vidjeti i lokve – pojilišta za stoku, pastirski mrgari – torovi u raznim oblicima, mošuni – tradicijska suhozidna skloništa za stoku prekrivena biljnim pokrovom te bunari. S Mjesečeva platoa može se i do uvala Mala i Vela Luka, do kojih je moguće doći jedino pješice. Barem što se tiče dolaska s kopna. U blizini Male luke nalazi se vrh Corinthia, gdje se nekada nalazila bizantska utvrda. Planinariti se može i do najvišeg vrha otoka Obzova, smještenog na 569 metara, i to od Bašćanske Drage s jedne strane te Punta s druge strane.

Od Punta do Obzove je oko dva i pol sata, a ide se preko prijevoja Treskavac. No osim u tom dijelu, otok je premrežen stazama – u dužini više od 300 kilometara. Većinu ih je moguće koristiti i kao biciklističke, a biciklom se može uzduž obale, ali i u unutrašnjosti otoka uz frekventne prometnice. Krk je poznat i kao jedriličarska destinacija, a može se i na ribolovni izlet, dok je posebno atraktivan “big gamefishing”.

 | Autor : Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Oni koji žele mogu ići i prema samoj jezgri Krka, odnosno u njegovu dubinu. Jer – 13 metara ispod razine tla nalazi se najniža točka spilje Biserujka, smještene u blizini naselja Rudine u općini Omišalj. To je svega trideset metara iznad razine mora, a mogu se vidjeti podzemne galerije brojnih stalaktita, stalagmita i kalcitnih stupova. Posebnost ove špilje krije se u pronađenim ostacima kostiju špiljskog medvjeda koji je ovdje živio krajem ledenog doba, kad je otok Krk bio spojen sa susjednim kopnom. Prošeće se i danas medo otokom jer zna preplivati od Novog Vinodolskog, a na jednak način na Krk dođu i divlje svinje.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.