Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljvo istraživanje

Kakvog utjecaja ženske suze imaju na muškarce? Moglo bi vas iznenaditi!

Shutterstock
24.01.2024.
u 14:30

Za studiju su istraživači morali skupljati suze dok su se kotrljale niz ženska lica, a nastale su gledanjem tužnog filma

Jednostavan miris ženskih suza mogao bi smanjiti mušku agresiju za više od 40 posto, pokazalo je istraživanje. Istraživanje koje je prikupio Weizmann Institute of Science u Izraelu pokazalo je šokantan učinak koji ženske suze mogu imati na muškarce. Stručnjaci navode kako postoji kemijski spoj pronađen u ljudskim suzama koji stvara signal koji smanjuje aktivnost u dva područja mozga koja su povezana s agresijom kod muškaraca, piše NY Post.

Za studiju su istraživači morali skupljati suze dok su se kotrljale niz ženska lica, a nastale su gledanjem tužnog filma. U eksperimentu je sudjelovao 31 muškarac, a morali su igrati video igrice koje su nepravedno oduzimale bodove igračima i tako kod njih izazivale agresivne reakcije.

VEZANI ČLANCI:

Grupa je zatim ušmrkala ili fiziološku otopinu ili ženske suze, prije nego što im je ista kapljica natopljena brisevima na gornju usnicu. Agresivno ponašanje na kraju je bilo 43,7 posto niže kada su muškarci njušili ženske suze u usporedbi s fiziološkom otopinom, prema studiji.

Daljnje skeniranje mozga također je otkrilo da su 'njušači suza' imali funkcionalniju povezanost između regija koje se nose s mirisima i agresijom, dok je aktivnost u područjima za agresiju bila niža. "Smanjenje agresivnosti bilo nam je impresivno, čini se da djeluje. Što god je u suzama zapravo smanjuje agresiju". rekao je Noam Sobel, vodeći profesor neurobiologije na sveučilištu i voditelj studije.

 

Prethodni rad proveden u Sobelovom laboratoriju otkrio je da ušmrkavanje ženskih suza također smanjuje muški testosteron, ali nije bilo jasno utječe li to na ponašanje. Međutim, to je očito kada se gledaju životinje, podređeni štakori krtičnjaci znaju se pokriti suzama kako bi se zaštitili od agresora, navodi se u studiji. Iako je Sobel priznao da kemikalije u suzama vjerojatno neće imati veliki utjecaj na društvene interakcije odraslih, dodao je da je sastav suza možda evoluirao kako bi zaštitio ranjive bebe.

VEZANI ČLANCI: 

“Bebe ne mogu reći: ‘Prestani biti agresivan prema meni’. Vrlo su ograničene u svojoj sposobnosti komunikacije, a uz to su i bespomoćne”. Ali evolucija je možda dala bebama ovaj alat za smanjenje agresije", dodao je. Budući da ljudi i dalje imaju sposobnost proizvoditi suze tijekom odrasle dobi, objasnio je da je plakanje vjerojatno 'ponašanje koje nam služi tijekom cijelog života'.

Prethodni rad istih istraživača iz 2011. otkrio je da ženske suze također mogu sniziti razinu testosterona i zapravo prigušiti seksualnu želju kod muškaraca. Proučavali su učinak muškaraca koji ušmrkavaju svježe suze, prikupljen na isti način kao i nedavna studija sa ženama koje gledaju tužne filmove. Znanstvenici su izmjerili mali, ali uporan pad seksualnih osjećaja muškaraca nakon mirisanja suza. "Lako je vidjeti prednost takvog kemijskog signala u suzama. U osnovi, štitite sebe kada ste ranjivi", objasnio je Sobel. Ljudske suze proizvode suzne i meibomske žlijezde i sadrže niz različitih kemikalija, uključujući proteine, enzime i metaboličke otpadne proizvode.

 

Međutim, sastav emocionalnih suza razlikuje se od onih koje nastaju kao posljedica zaštitnog refleksa, primjerice kad pijesak uđe u oko. “Ne mislimo da postoji nešto posebno u ženskim suzama”, rekao je. u to vrijeme. "Definitivno predviđamo kemijske signale u muškim i dječjim suzama."

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije