Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Važnost njege kože

Kako živjeti sa psorijazom? S godinama mi je psorijaza od najgore neprijateljice postala suputnica

Shutterstock
27.11.2023.
u 14:27

Kako izgleda stvarnost osoba oboljelih od psorijaze? Pa kako to najbolje opisati nego iskustvom iz prve ruke jer psorijaza je bolest bez konačnog izlječenja, suputnica kroz život koja, nažalost, iako živimo u 21. stoljeću, vremenu tolerancije, za mnoge može značiti odbacivanje, posebice za one s težim oblicima, koji ne reagiraju na terapije.

Život sa psorijazom – mojih 9 godina u oboljeloj koži

Jedan običan odlazak frizeru pretvorio se u odlazak dermatologu. Naime, iako kod mnogih psorijaza započinje mrljom na tijelu, kod mene je započela kao mrlja na vlasištu, na prvu neprimjetna, koja je izgledom podsjećala na prhut, no odlazak dermatologu potvrdio je onu ne tako optimističnu dijagnozu – psorijazu. U obitelji prva, za mene je psorijaza s tadašnjih 16 godina bila trenutak koji me na neki način obilježio jer ipak se radi o bolesti koja će vas pratiti kroz cijeli život. Godinama sam koristila terapiju kortikosteroidima budući da mi naftalan nije bio od velike pomoći, no okidači, poput stresa, s vremenom su bolest pospješili. Iako je zasad riječ o maloj površini, idući korak ipak je biološka terapija – govori Karla (25).

Kada su u pitanju simptomi, uz ljuskanje kože tu je i neugodna svrbež, crvenilo i suhoća okolne kože, a ono što meni, uz terapiju prepisanu od strane dermatologa uvijek pomaže su hladni oblozi i hidratantne kreme koje njeguju i hrane kožu. Iako konačni lijek ne postoji,  važno je promijeniti životne navike te se pokušati riješiti stresa, koliko god to teško zvučalo te pratiti koje vam namirnice smetaju. U mom slučaju to je gluten i laktoza, pa kako spriječila burne reakcije na koži, ove namirnice pokušavam izbjegavati.

Kroz razgovor s ljudima koji imaju isti problem kao ja, često sam slušala neugodna iskustva koja su doživjeli u svakodnevnom životu, od pogleda ispod oka, do toga da nisu bili pušteni na bazen, a znalo je tu biti i odbijenica za posao.

Iako se nikad nisam susrela s takvim iskustvima, možda je to i do sreće što se ova bolest kod mene pojavila na ''nevidljivim'' mjestima poput vlasišta i trupa pa su, što se estetskog problema tiče neugodne ljuskice koje se pojave na ramenima, naročito ako je riječ o tamnijoj odjeći

Pa kada me pitaju može li se živjeti sa psorijazom, moj odgovor je uvijek – da! Nakon početnog šoka, na moju sreću bolest se pojavila na dosta nevidljivim mjestima pa mi u tom pogledu ne stvara estetski problem osim što podignuta kosa više nije opcija, ali ova bolest neće vas spriječiti da obavljate svakodnevne aktivnosti.

Bitno je redovito odlaziti dermatologu i promijeniti životne navike, pa će vam, kao i meni, s godinama psorijaza od najgore neprijateljice postati suputnica – zaključila je Karla.

No, što je psorijaza? Psorijaza je autoimuna, genetski determinirana kožna bolest koja se očituje crvenilom te ljuskavim dijelovima kože koji nastaju na laktovima, koljenima, vlasištu, trupu, ali i drugim dijelovima tijela. Riječ je o bolesti koja je kronična, a može se kontrolirati terapijom. Ono što je važno naglasiti kako psorijaza nije zarazna bolesti stoga je važno informirati se.

Foto: Eucerin

Iako je genetski definirana genotipom, nije direktno nasljedna bolest stoga ako jedan ili oba roditelja imaju psorijazu, ne mora značiti da će i dijete oboljeti iako postoji šansa da će se bolest tijekom života ipak razviti (može se javiti u svakoj životnoj dobi, a najčešće je to oko 18. te između 55. i 60. godine života).

Psorijaza nije samo bolest kože, već su uz nju povezane i druge prateće bolesti, poput bolesti zglobova, koja se javlja kod 5 – 30% pacijenta. Riječ je o takozvanom psorijatičkom artritisu kojeg karakteriziraju bolni, otečeni i manje pokretljivi zglobovi. U nešto rjeđim slučajevima psorijaza je povezana i s bolestima probavnog sustava poput kolitisa ili Chronove bolesti.

Važno je naglasiti kako nije riječ samo o banalnim kožnim mrljama, koje ćete ponekad namazati pa će one proći, već je psorijaza sistematska bolest koja zahvaća druge sustave u organizmu, a narušava i psihičko zdravlje pacijenta.

Iako ne postoji konačno izlječenje, postoji niz terapija koje mogu ublažiti bolest te omogućiti osobama normalno funkcioniranje u privatnom i poslovnom životu, a te vrste terapija su:

Topička terapija je primjena krema i kortikosteroidnih, imunomodulatornih masti i masti na bazi vitamina D3.

Fototerapijom se primjenjuje obasjavanje kože UV svjetlom koja djeluje na psorijatičke lezije. Također, može se koristiti i UVA svjetlo s lijekom psoralenom, što se naziva  PUVA terapija, a koristi se kod liječenja težih oblika psorijaze.

Sistemska sustavna terapija uključuje tablete, kao što su citostatik metotreksat, retinoid neotigason, imunosupresiv ciklosporin i druge.

Klimatska terapija, odnosno helio-marino terapija nastala je kao odgovor na dobru reakciju psorijaze na more i sunce, a najučinkovitija se provodi na Mrtvome moru.

Još jedna vrsta terapije je i naftalanska terapija koja se bazira na apliciranju naftalanskog ulja i naftalanskog katrana.

Najučinkovitija, ali i mnogima još uvijek nedostupna je biološka terapija koja spada u sistemsku vrstu terapije koja se provodi pod nadzorom specijalista te se prati čestim kontrolama kliničke slike i krvnih nalaza, no ona se primjenjuje kod pacijenata s teškim oblikom bolesti, čije je tijelo zahvaćeno više od 10 posto.

Njega kože sa psorijazom

Osim terapije, izuzetno je važna njega kože osoba sa psorijazom pa je važno odabrati proizvode koji će je nahraniti, poput proizvoda iz linije Eucerin UreaRepair PLUS, a koji su bogati urejom. Urea poboljšava sposobnost vezanja vode za kožu i povećava količinu hidratacije, a ova linija proizvoda uključuje sredstvo za čišćenje, losione za tijelo, kreme – zajedno s proizvodima za njegu ruku i nogu, te intenzivnu kremu za lokalnu primjenu na problematičnim područjima izrazito suhe kože – a dostupna je s različitim koncentracijama ureje.

Foto: Eucerin

Sadržaj nastao u suradnji s Eucerinom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije