Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mislite unaprijed

Kako vam se odmor ne bi pretvorio u noćnu moru: Putna ljekarna neka vam se nađe na listi prioriteta pri pakiranju!

Shutterstock
06.07.2023.
u 07:00

Dječja i odrasla putna ljetna ljekarna trebaju sadržavati otprilike iste stvari. Naravno, potrebno ih je prilagoditi sebi i svom stanju

Dugoočekivani godišnji odmor napokon je došao. Što prije želite spakirati stvari i krenuti na put. Razmišljate o tome što ponijeti, ali i bez čega biste na godišnjem ipak mogli biti. Nekoliko je stvari o kojima trebate voditi računa pri pakiranju, a jedna od njih je putna ljekarna. Često ih se i ne sjetimo, ali nekoliko osnovnih stvari trebali bismo uvijek imati u priručnoj osobnoj ljekarni.

Neizostavna lista

Dječja i odrasla putna ljetna ljekarna trebaju sadržavati otprilike iste stvari. Naravno, potrebno ih je prilagoditi sebi i svom stanju, ali postoje neke stvari koje bi i oni najzdraviji trebali ponijeti sa sobom. Antipiretik i analgetik – sirup ili tablete za snižavanje temperature i protiv bolova. Probiotici i rehidracijske soli kod proljeva (češće kod djece). Antacidi – lijekovi protiv žgaravice i bolova u želucu (češće kod odraslih). Antiseptički sprej i flastere, zavojni materijal, sterilna gaza. Mast ili kreme protiv uboda insekata (repelenti) ili nakon uboda insekata (antihistaminici). Sredstva za zaštitu kože tijekom sunčanja i nakon toga (jednako važno za djecu i odrasle).

Kapi (za oči/za nos) – kapljice za smanjivanje otoka sluznice i za smanjivanje sekrecije (curenja), kod alergije ili obične prehlade. Sredstvo protiv insekata (repelent): svrha primjene je zaštita od uboda insekata (prvenstveno od komarca) koji mogu prenijeti neželjene bolesti. U dogovoru sa svojim obiteljskim liječnikom i ljekarnikom. dogovorite se o izboru repelenta, koji bi morao sadržavati više od 20 posto DEET-a (aktivne supstance). Viša koncentracija DEET-a pruža dugotrajniju zaštitu. Dovoljna preporučena koncentracija je od pet do 35 posto, a idealno je više od 20 posto. Kremu za sunčanje/pokrivalo za glavu – izabrati sredstvo za sunčanje s odgovarajućom UV zaštitom. Upotreba repelenta: kako pravilno nanijeti sredstva protiv insekata Važno je pridržavati se uputa na deklaraciji proizvoda. Samo odrasli mogu samostalno koristiti sredstvo, a djeca uz obveznu kontrolu odraslih i prema priloženoj uputi. Repelent se nanosi na odjeću i otkrivene dijelove tijela – nikako ne ispod odjeće! Nemojte ga nanositi izravno na lice, nego na ruke pa potom na lice (sprej!). Također ga nemojte raspršivati u zatvorenim prostorijama kako ne bi došlo do pretjeranog udisanja sredstva, ali i kako ne biste kontaminirali hranu. Nakon povratka iz prirode kožu tretiranu repelentom treba oprati vodom i sapunom, a odjeću na uobičajeni način. Ako se repelent koristi u kombinaciji sa sredstvom za sunčanje – prvo se nanosi sredstvo za sunčanje, a potom repelent.

VEZANI ČLANCI:

Za razliku od sredstava za sunčanje, repelent nije potrebno nanositi više puta zbog njegova potencijalnog toksičnog učinka! Nemojte ga nanositi na rane, posjekline, ogrebotine, iritacije i sl.

I za djecu i za odrasle koji boluju od kroničnih bolesti važno je ponijeti adekvatnu medicinsku dokumentaciju iz koje se može razaznati o kojoj se bolesti radi. Također je važno ponijeti popis lijekova koje osoba uzima kao i dovoljnu količinu lijekova za boravak na godišnjem odmoru.

Uzimajte uvijek terapiju

Ako bolesnik uzima stalnu terapiju, treba je jednako i bez prestanka uzimati i za vrijeme godišnjeg odmora. Popis lijekova na koje ste alergični. Ako ste skloni mučnini i povraćanju tijekom putovanja, na put obvezno ponesite antiemetike. Tablete se uzimaju pola sata prije vožnje i mogu se uzeti više puta na dan. Osobe koje su alergične na neke vrste lijekova trebale bi staviti podsjetnik o tome u novčanik ili nabaviti narukvicu na koju se može staviti popis lijekova na koje je osoba alergična. Trebamo biti svjesni svojih mogućnosti i ograničenja pa se, sukladno općoj kondiciji i općem zdravstvenom stanju, tako ponašati i na godišnjem odmoru. To znači da nije dobro rušiti rekorde u planinarenju ili plivanju ako i inače nismo tome vični. I svakako se na godišnjem odmoru treba dobro odmoriti – psihički i fizički!

Ovo je najčešća pogreška koju mnogi rade nakon tuširanja, prema mišljenju dermatologa!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije