Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajna kremoznosti

Kako skuhati kremastu palentu bez grudica? Ovo je recept koji koriste mnogi kuhari!

shutterstock
04.03.2025.
u 11:30

Palenta je izuzetno svestrano jelo koje se može prilagoditi različitim ukusima i prilikama.

Palenta, jelo od kukuruznog brašna, omiljeni je prilog i glavno jelo diljem Hrvatske i svijeta. Iako se na prvi pogled čini jednostavna za pripremu, postizanje savršeno kremaste i ukusne palente zahtijeva malo više pažnje i nekoliko trikova. Ovaj vodič otkriva tajne pripreme najbolje domaće palente, od odabira sastojaka do posluživanja.

Kvaliteta kukuruznog brašna (krupice) izravno utječe na okus i teksturu palente. Preporučuje se korištenje kameno mljevenog kukuruznog brašna, jer ono zadržava više hranjivih tvari i daje bogatiji okus. Možete birati između grubo, srednje ili fino mljevenog brašna, ovisno o vašim preferencijama. Grubo mljeveno brašno rezultirat će rustikalnijom teksturom, dok će fino mljeveno brašno dati glađu i kremastiju palentu. Mnogi kuhari preporučuju mješavinu različitih mljevenja za optimalnu teksturu. Izbjegavajte instant palentu, jer iako je brza za pripremu, često rezultira gumenastom i manje ukusnom smjesom.

Klasični omjer za pripremu palente je 1 šalica brašna na 4 šalice tekućine. Međutim, ovaj omjer može varirati ovisno o željenoj gustoći. Za kremastiju palentu, možete koristiti malo više tekućine (1 šalica brašna na 5 šalice tekućine). Također, možete kombinirati vodu i mlijeko za dodatnu kremoznost.

Najvažniji korak u pripremi palente je stalno miješanje. Polagano usipavajte kukuruzno brašno u kipuću tekućinu, neprestano miješajući pjenjačom kako biste spriječili stvaranje grudica. Nakon što ste dodali sve brašno, smanjite vatru na lagano i nastavite kuhati, često miješajući, oko 30-45 minuta, ili dok palenta ne postane glatka i kremasta. Duže kuhanje rezultira boljim okusom i teksturom.

Recept za kremastu palentu

Sastojci:

  • 1 šalica kukuruznog brašna (po mogućnosti kameno mljevenog)
  • 3 šalice vode
  • 1 šalica mlijeka
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice maslaca
  • 1/2 šalice naribanog parmezana (ili pecorina)
  • Svježe mljeveni crni papar, po ukusu
1/8

Priprema: U velikom loncu (po mogućnosti s debelim dnom) zakuhajte vodu i sol. Smanjite vatru na lagano. Polako, u tankom mlazu, usipavajte kukuruzno brašno u vodu, neprestano miješajući pjenjačom. Nastavite kuhati, često miješajući, oko 10 minuta. Postupno dodajte mlijeko, malo po malo, nastavljajući miješati (oko 5 minuta). Nastavite kuhati, uz povremeno miješanje, još 20-30 minuta, ili dok palenta ne postane glatka i kremasta, a zrna potpuno omekšaju. Maknite s vatre i umiješajte maslac i naribani sir. Miješajte dok se sir i maslac potpuno ne otope (oko 2 minute). Začinite svježe mljevenim crnim paprom po ukusu.

Obogaćivanje okusa

  • Temeljac: Umjesto vode, koristite povrtni, pileći ili mesni temeljac za intenzivniji okus.
  • Sir: Osim parmezana, možete dodati i druge vrste sira, poput gorgonzole, fontine, Taleggio ili cheddar sira.
  • Začinsko bilje: Svježe nasjeckano začinsko bilje, poput ružmarina, timijana, peršina ili bosiljka, dodat će aromatičnu notu.
  • Češnjak: Proprženi češnjak, dodan na kraju kuhanja, dat će palenti poseban okus.

Savjeti za izbjegavanje grudica

  • Polagano usipavanje: Kukuruzno brašno usipavajte polako i u tankom mlazu, uz stalno miješanje.
  • Korištenje pjenjače: Pjenjača je najbolji alat za sprječavanje grudica.
  • Ako se grudice ipak pojave: Ako se unatoč miješanju pojave grudice, možete ih pokušati razbiti pjenjačom ili, ako je potrebno, procijediti palentu kroz sito.

Priprema savršeno kremaste palente zahtijeva malo prakse, ali uz ove savjete i recepte, svatko može postati majstor u kuhanju ovog ukusnog i svestranog jela. Bilo da je poslužujete kao prilog ili glavno jelo, palenta je uvijek dobar izbor za obiteljski ručak ili večeru. Uživajte u ukusnoj i kremastoj domaćoj palenti!

Kako pravilo ocijediti tjesteninu? Ovaj video izazvao je burnu raspravu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata