Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISNO

Kako pravilno očistiti unutrašnjost automobila? Evo na što trebate pripaziti

Shutterstock
29.08.2022.
u 10:30

Čišćenju automobila treba pristupi ozbiljno i odgovorno, te se dobro pripremiti jer je unutrašnjost vrlo osjetljiva i može se oštetiti

Čišćenje automobila jedan je od zadataka koji mnogi odgađaju i izbjegavaju. To zapravo i nije tako čudno, s obzirom da čišćenje automobila može zaista biti zahtjevan posao, a treba biti i posebno pažljiv kako ne biste nešto oštetili. Jedna stručnjakinja za čišćenje i održavanje doma, otkrila je nekoliko savjeta koji će pranje unutrašnjosti automobila učiniti sigurnim i učinkovitim, piše Express.

Stavljate sol na mrlje ili one od vina čistite vodom? Kakve pogreške! I ovo radite krivo...

1/8

Sredstva za čišćenje
Možete kupiti specijalizirana sredstva za čišćenje automobila, no jeftinija opcija je ako iskoristite proizvode koje imate kod kuće. Primjerice, ne morate kupovati posebno sredstvo za čišćenje stakala u automobilu, jednako će poslužiti i ono jeftinije za pranje prozora u kući. Također, vlažne maramice bez alkohola čistit će jednako efikasno kao specijalizirane maramice za automobile. Ne preporučuje se izrada vlastitih sredstava za čišćenje koja uključuju ocat, alkohol, sodu bikarbonu pa čak i maslinovo ulje, jer i nisu baš toliko jeftini, a i rizik za oštećenje dijelova automobila je veći.

Usisavanje
Ono što biste prvo trebali napraviti kada krećete s čišćenjem automobila je usisavanje. Mnogi to ostavljaju za kraj, što nije dobra ideja jer se usisavanjem podiže mnogo prašine koja se zatim sliježe na sve površine koje ste prije toga očistili. No, prije nego što počnete s usisavanjem, važno je maknuti sav krupniji otpad iz automobila, a prilikom toga važno je da provjerite svaki kutak kako nešto ne bi ostalo skriveno. Također, za usisavanje možete koristiti i obični kućni usisavač.

Armatura 
Iako postoje razni specijalni preparati i maramice, čišćenje armatura najbolje se obavlja običnom krpom, papirnatim ručnikom ili vlažnim baby maramicama bez alkohola. Za obične mrlje i prljavštinu, armaturu treba samo navlažiti, a želite li ukloniti tvrdokorniju prljavštinu, krpu treba umočiti u mješavinu vode i sredstva za čišćenje površina u kuhinji. Za sve uvučene ili zaobljene dijelove možete koristiti staru i mekšu četkicu za zube, ali tijekom tog procesa treba biti nježan jer možete izgrebati određene osjetljive dijelove. 

Prozori
Najbolje što možete koristiti je sredstvo za pranje prozora i kvalitetniji papirnati ručnik. Izbjegavajte koristiti krpu od mikrovlakana, jer se ona brzo zaprlja i ostavlja neželjene tragove po staklima. Osim toga, pripazite i da sredstvo za čišćenje prozora nema amonijaka koji može oštetiti plastične dijelove ispod i oko prozora.

Sjedala
Na sjedalima koja su presvučena tkaninom, manje mrlje možete pokušati ukloniti deterdžentom za pranje suđa i toplom vodom ili specijalnim pjenastim preparatima. Kod tvrdokornijih mrlja pomaže i sredstvo za uklanjanje mrlja s tkanine, no s njim treba posebno oprezno. Dobro pročitajte upute i obavezno testirajte na nekoj manjoj površini. Za one s kožnim sjedalima održavanje je puno lakše. Svu prljavštinu s njih moguće je ukloniti s malo tople vode, a prilikom svakog čišćenja ih premažite ili poprskajte posebnim preparatom koji će omogućiti da koža ostane elastična, da ne puca ili se pretjerano gužva.

Omekšivačem se savršeno peru prozori: Isprobali smo ovaj viralni hit!  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije