Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obiteljski savjetnik

Kako možemo pomoći osobi s depresijom?

depresija kiša
Foto: Klaus Rose/DPA/PIXSELL
18.03.2014.
u 09:07

Često se, u najboljim namjerama, čine greške kada se oboljeli jednostavno sile i tjeraju na aktivnost poznatim uzrečicama – bit će ti bolje, potrudi se, trgni se, učini nešto

P: Mojoj sestri dijagnosticirana je depresija, iako još nije započela s terapijom, kako joj mi doma možemo pomoći?

(Marica, Osijek)

O: Kada liječnik dijagnosticira depresiju i odredi vrstu terapije, s liječenjem treba početi što prije.

Naime, neliječena depresija, uz to što je patnja i bol za oboljelog i njegovu obitelj, ostavlja posljedice u funkcioniranju moždanog sustava. Ukućani mogu pružiti pomoć razumijevanjem težine stanja i davanjem podrške. Često se, u najboljim namjerama, čine greške kada se oboljeli jednostavno sile i tjeraju na aktivnost poznatim uzrečicama – bit će ti bolje, potrudi se, trgni se, učini nešto.

Upravo želja za samoćom, nemogućnost funkcioniranja, nedostatak energije, volje i motivacije mogu biti najizraženiji simptomi depresije. Stoga, treba biti strpljiv i razumjeti da oboljeli ne može svojom voljom odagnati i kontrolirati te simptome te mu treba pružiti suosjećanje i podršku, poglavito u procesu liječenja.

>>Test sline predviđa rizik od kliničke depresije dječaka u tinejdžerskoj dobi

>>Kako reagirate na stres?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije