Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Jeste li znali da previše tjelovježbe može bitno utjecati na zdravlje?

Vježbanje je važno za zdravlje, ali stručnjaci kažu kako pretjerivanje može imati suprotan učinak
07. rujna 2019. u 22:21 2 komentara 3040 prikaza
Foto: Getty Images

Tjelovježba utječe na izgled tijela, a poznato je i kako može pomoći kod brojnih zdravstvenih tegoba. Ipak, novo istraživanje je utvrdilo kako previše vježbanja može biti jednako loše koliko i život bez aktivnosti, piše Her

 | Autor : Getty Images Foto: Getty Images

mitovi i istine U ovo smo uvijek vjerovali, no je li istina? Trebamo piti 8 čaša vode na dan, elektrolite nakon vježbanja...

Stručnjaci sa Sveučilišta Illinois u Chicagu radili su na istraživanju koje je trajalo 25 godina, a zaključili su kako previše vježbanja može izazvati aterosklerozu, odnosno proces u kojem dolazi do nakupljanja masnih tvari, kolesterola, kalcija i dijelova mrtvih stanica u unutarnji zid arterije, a može dovesti i do zgrušavanja krvi. Ateroskleroza je tihi ubojica, a prvi simptomi se pojavljuju tek u odmakloj fazi bolesti.

Ispitano je 3 175 žena i muškaraca, a većinom su muškaraci koji su pretjerivali u vježbanju imali aterosklerozu kada su ušli u srednje godine.

Treba uzeti u obzir kako nedostaje još dokaza za potvrđivanje ovih činjenica, kao i pokazati na koji način pretjerano vježbanje djeluje na žene. 

Pogedajte kako održavati težinu nakon 50. godine:

 

Dubai na Savici
Dokumentacija za tornjeve u Gradu
Za dvjesto milijuna eura izgradit će Dubai na Savici
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije