Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPREMITE SE ZA GRIJANJE

Isplati se očistiti radijatore: Uklanjanje prljavštine iz njih može vam uštedjeti novac

Shutterstock
28.09.2022.
u 11:30

Stručnjak za vodoinstalaterske radove John Lawless objašnjava da prašina između rebara konvektorskog radijatora može spriječiti izlazak topline, što će značiti da će radijatori morati više raditi kako bi zagrijali vaše prostorije

Radijatori su žarišta prašine i prljavštine, koja se skuplja između rešetki i prostora između zidova. No, te neugodne čestice, osim što mogu iritirati alergičare, mogu i učiniti vaš radijator manje učinkovitim. Prema riječima stručnjaka, češće čišćenje radijatora moglo bi dovesti do velikih ušteda na vašem računu za grijanje.

Kako piše Express, stručnjak za vodoinstalaterske radove John Lawless, objašnjava da prašina između rebara konvektorskog radijatora može spriječiti izlazak topline, što će značiti da će radijatori morati više raditi kako bi zagrijali vaše prostorije. 

Maslinovo ulje kao sredstvo za čišćenje? Evo gdje će napraviti `čuda`:

1/5

Korištenje krpe za prašinu s dugom drškom očit je način za uklanjanje prašine iza uređaja, ali ona obično samo raspršuje čestice umjesto da ih čisti. Umjesto toga, stručnjak je preporučio korištenje usisavača, vlažne spužve i još nekoliko sredstava koji će vam pomoći da dođete do teško dostupnih mjesta. 

Dakle, čišćenje započnite usisavanjem, korištenjem najdužeg dostupnog nastavka za dosezanje skrivenih čestica prašine. Ako nemate dodatke za usisavanje, zamotajte vrh nekog dugačkog komada drveta u krpu i koristite malu količinu selotejpa da pričvrstite tkaninu. Stručnjak je predložio da stavite ručnik ispod uređaja kako biste uhvatili prašinu prije nego što štap gurnete niz stražnji dio radijatora. 

– Od vrha do dna, gurajući prašinu i prljavštinu dok se ne očiste. Ponovite ovo na svakom dijelu vašeg radijatora dok ne očistite većinu prašine – rekao je. 

Za ploče radijatora koje su pretijesne da bi se kroz njih progurao nastavak za čišćenje upotrijebite sušilo za kosu, ali na postavci za hladan zrak. Mlaz zraka trebao bi otjerati ostatke prašine dolje i izvan vašeg radijatora, iako ćete nakon toga morati usisati okolno područje.

Nakon što je unutrašnjost vašeg radijatora čista, treba obrisati i vanjski dio. Sve što trebate su zdjela ili kanta napunjena toplom vodom i kap blagog deterdženta za suđe. Namočite krpu u tekućinu za čišćenje i iscijedite višak. Obrišite vanjsku stranu radijatora, pazeći da ne poprskate previše kapljica po podu ili tepihu. Obrišite čistim ručnikom kako biste spriječili hrđu i obrisali svu prašinu s površine. 

– Ponekad toplina može prouzročiti da se prljavština i prašina zalijepe za zid iznad radijatora. Koristeći se tom sapunastom vodom, samo brzo trljajte pazeći da ne oštetite lak ili tapete – dodao je stručnjak. 

Znate li što sve možete sa sodom bikarbonom? Ovih će pet stvari besprijekorno očistiti:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije