Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr. Ramani Durvasula

Jeste li u vezi s narcisom? Psihologinja otkriva najčešće znakove upozorenja

Shuttershock
17.06.2021.
u 07:00

Veza s narcisom može nalikovati na vezu s malim djetetom, s čestim 'kukanjem' i plakanjem zbog sitnica, ali i čestim uvredama zbog kojih ćete se loše osjećati, kaže psihologinja dr. Ramani Durvasula.

Iako i u svakodnevnom govoru ljude koji prenaglašeno vole sami sebe opisujemo kao narcise, psiholozi ističu da narcizam može biti itekako dobro prikriven, te da se - suprotno opće prihvaćenom mišljenju - ne očituje uvijek kroz samoljublje ili samodopadnost, već baš suprotno; narcisi često preziru sami sebe i nisu pretjerano sigurni, već izrazito nesigurni.

- Narcističke ličnosti često odlikuje nedostatak empatije, površnost, arogancija, bijes, nesposobnost uspostavljanja dublje povezanosti i intimnih odnosa (jer odnose promatraju uglavnom kroz osobnu korist) - objasnila je psihologija s Kalifornijskog državnog sveučilišta, dr. Ramani Durvasula.

Prema njoj, u kliničkoj se psihologiji razlikuje sedam različitih vrsta narcisa, a svima je zajedničko to što lako druge uspijevaju fascinirati: no kad ste s takvom osobom u vezi, može je biti jako teško ostaviti. 

Ovo su, kaže dr. Durvasula za Telegraph, neka od tipičnih ponašanja narcisa: 

Bombardiranje ljubavlju

Narcisi su gotovo uvijek na početku veze neodoljivi jer daju sve od sebe da vam se svide, kaže dr. Durvasula i dodaje kako nakon nekog vremena česte izljeve ljubavi obično zamjenjuju destruktivno ponašanje i kontroliranje.

Emotivni ispadi

Veza s narcisom može nalikovati na vezu s malim djetetom, s mnogo 'kukanja' i plakanja zbog svake sitnice, kaže psihologinja.

Objasnila je kako narcisi u vezama obično od partnera žele sve i odmah: a kad to ne dobiju vjerojatno će se prvo žaliti, a onda početi i s ispadima i uvrjedljivim komentarima: na primjer usporedbom vas s bivšim partnerima...

Foto: screenshot/facebook

Kritike

Govori li vam partner često da radite nešto pogrešno ili na neki drugi način umanjuje vašu vrijednost?, pita psihologinja i ističe da je to još jedan česti pokazatelj da ste u vezi s narcisom.

-  Vrijeđanje i naglašavanje svega što 'krivo radite' jedan je od najčešćih 'alata' kojim se narcisi koriste da se osjećate loše sami sa sobom - objasnila je.

Ovaj farmer iz 'Ljubav je na selu' ima devetero djece i četiri braka iza sebe i traži petu suprugu

1/7

Vječne žrtve

Dr. Durvasula naglašava da će narcisi često ponavljati fraze poput 'ja sam za sve kriv', ali ne zato što to misle, već da bi od sebe napravili 'patnike'.

- Zapravo nikad neće zaista priznati svoju krivnju ili pogrešku - rekla je, već će se u svakoj situaciji i svađi predstavljati kao žrtve.

Posesivnost

Ona napominje i da pripazite ako je partner "čudan s novcem'; bilo da kontrolira koliko vi trošite ili pak zbraja koliko je on na što potrošio, pa tako i na vas...

- Mnogi se ljudi u vezi s narcističkim ličnostima žale na financijsku kontrolu koju partner nad njima vrši - objasnila je.

Kako se ophode prema drugima

Jedan od pokazatelja narcizma, kaže, može biti i njihovo ponašanje prema prema drugima, posebno onima koji im 'nisu važni'.

- Oni će pokušati pridobiti vas, ali ne trebaju pridobiti npr. konobara, pa će prema njemu/njoj vjerojatno biti bahati i bezobrazni, toliko da će vam biti neugodno - objasnila je dr. Durvasula.

Zašto u Hrvatskoj homoseksualci ne mogu biti darivatelji krvi?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije