Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Jedna stvar je ključna u pripremi: Recept za osnovno tijesto za pizzu koji uspijeva baš svaki put

Vrijeme je za pizzu! Evo jednog sjajnog recepta za tijesto koje možete sami napraviti bez straha da vam neće uspjeti. Zahtijeva od vas da uložite malo vremena, ali složit ćete se, vrijedi se potruditi jer najfinija pizza je ona koju sami napravite.
14. svibnja 2022. u 06:55 0 komentara 786 prikaza
Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

Gotovo tijesto za pizzu možete prema potrebi i zamrznuti, samo ga prilikom odmrzavanja prekrijte vlažnom krpom. Recept smo posudili od gastroblogerice Tatjane Miletić na blogu MyTastyPot.

 | Autor : Tatjana Miletić/MyTastyPot Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

Osnovno tijesto za pizzu

Sastojci:

1 kg prosijanog mekog brašna tip 400

3-4 jušne žlice maslinova ulja

1 paketić svježeg kvasca

1 žličica šećera

20 g soli

600 ml mlake vode

Priprema:

U posudu s mlakom vodom (100 ml) dodajte šećer, prstohvat brašna, izmrvite kvasac pa promiješajte i pustite oko 30 minuta da nadođe. U brašno dodajte sol, nadošli kvasac i ulje. Sve izmiješajte kuhačom uz lagano dodavanje vode i pustite smjesu da odstoji 5 minuta. Poslije toga nastavite mijesiti uz dodavanje vode ako je potrebno. Tijesto mijesite barem 15 minuta na pobrašnjenoj radnoj površini dok ne postane glatko i mekano, pa ga ostavite da odstoji oko 30 minuta. Zatim ga ponovo premijesite i formirajte loptice željene veličine (200-250 g). Preko njih prebacite vlažnu pamučnu krpu i ostavite oko 20 minuta da se dignu. Rukama formirajte oblik pizze i stavite nadjev po želji. Ključna stvar je temperatura pećnice - što je viša to je bolje. Minimalna temperatura da ne dobijete "pizza kruh" je 250 stupnjeva. Ukoliko imate jaču pećnicu tim bolje. Pecite desetak minuta, izvadite iz pećnice i uživajte!

Brzo i fino Evo što je danas za ručak: bukovače pohane u pećnici s umakom od milerama, vlasca i limuna Savršeno! Kad isprobate recept za grčku musaku, shvatit ćete da mu svi drugi koje ste dosad koristili "nisu ni do koljena"! Mljac Ostao vam je kruh viška? Iskoristite ga za gurmansku poslasticu koja izvrsno prija u ovo prohladno jutro
Predsjednik Zoran Milanović održao  izvanrednu konferenciju za medije
'VEĆ SVIMA UPADA U OČI'
Austrijski list analizirao Milanovića: Ruska zvijezda i prijatelj Kremlja koji je prešao sve granice
Argeta
Zero Food Waste
Svaki dan sam naviknut bacati ostatke kruha. Evo zašto sam to odlučio promijeniti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.