Zdravlje je temelj našeg svakodnevnog života, a pravilna ishrana igra ključnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja. Voće je neizostavan dio uravnotežene prehrane jer je bogato vitaminima, vlaknima, antioksidansima i mineralima koji podržavaju naš imunitet, energiju i opće dobrostanje. Liječnik je podijelio jedno "supervoće" koje jede svaki dan za zdravlje crijeva i jetre. To voće također pomaže u održavanju šećera u krvi pod kontrolom, zaustavlja nadutost i smanjuje rizik od raka debelog crijeva, piše Mirror.
Dr. Joseph Salhab je sa svojih 1,9 milijuna pratitelja na TikToku podijelio video o prednostima svakodnevnog konzumiranja datulja. Datulje su plod palme datulje koja se uzgaja u mnogim tropskim krajevima. Također su bogate nekim važnim nutrijentima i imaju različite prednosti i namjene. "Jedem dvije datulje svaki dan za zdravlje crijeva i jetre, a evo i zašto. Prvo, datulje imaju nizak glikemijski indeks što znači da su prihvatljive za šećer u krvi", započeo je liječnik.
@thestomachdoc What happens when you eat 2 dates everyday #guthealth #bloating #constipation #prebiotic #antioxidants #fruit #ibs ♬ original sound - Dr. Joseph Salhab
Kao drugi razlog naveo je da konzumiranje datulja povećava dvije najkorisnije crijevne bakterije koje možete imati, uključujući bifidobakterije i laktobacile, pa djeluje kao prebiotik. "Razlog broj tri, pogodne su za nadutost. Imaju nizak udio FODMAP-a i zapravo mogu pomoći u poboljšanju zatvora i učestalosti stolice", objasnio je. Četvrti razlog je taj da ljudi koji jedu više datulja mogu imati manji rizik od raka debelog crijeva zbog sadržaja polifenola.
Datulje također pomažu dobrim bakterijama da naprave spoj zvan butirat koji može štititi od raka debelog crijeva. "Broj pet, zbog sadržaja polifenola i antioksidansa, ljudi koji jedu više datulja mogu imati manji rizik od bolesti masne jetre. Jedan od mojih omiljenih načina da ih pojedem je da otvorim datulju, dodam joj malo oraha i to je izvrstan i zdrav međuobrok, posebno ujutro", podijelio je Salhab. Budući da su osušene, datulje imaju veći broj kalorija od većine svježeg voća.
Unatoč kalorijama, sadrže važne vitamine i minerale uz značajnu količinu vlakana, što može biti korisno za sprječavanje zatvora i kontrolu šećera u krvi. Prema Healthlineu, datulje sadrže nekoliko vrsta antioksidansa koji mogu spriječiti razvoj određenih kroničnih bolesti, poput bolesti srca, raka, Alzheimerove bolesti i dijabetesa. To uključuje flavonoide, koji pomažu smanjiti upalu, kao i karotenoide, koji potiču zdravlje srca. Datulje također sadrže fenolnu kiselinu koja je poznata po svojim protuupalnim svojstvima koja mogu pomoći u smanjenju rizika od raka i srčanih bolesti.