Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
supernamirnica

Jedete lubenicu, ali ovo vjerojatno niste znali

pas,lubenica
Foto: Thinkstock
1/4
04.06.2016.
u 15:15

Sok od lubenice odličan je izbor za kožu. Kako starimo tako naša koža gubi kolagen što je glavni razlog zašto naša koža dobiva bore. A lubenice su pravi paketi beta- karotena koji pomaže neutralizirati štetu.

Osim što predstavlja sjajno i ukusno osvježenje po ljetnim vrućinama, lubenica je i prava riznica zdravlja! Ako ste pretjerali s plivanjem, planinarenjem ili sličnim tjelesnim aktivnostima, posegnite za sokom lubenice kako biste ublažili bolove u mišićima. Naime, omiljena ljetna poslastica bogata je aminokiselinom citrulinom, specifičnom po tome što utječe na smanjenje bolova u mišićima nakon tjelesne aktivnosti.

Zbog velike količine vode, a malog postotka kalorija – gotovo 90 posto ove povrtnice je voda. Lubenice često konzumiraju osobe koje žele izgubiti kilograme i detoksicirati organizam jer čisti tijelo od štetnih sastojaka koji se izlučuju urinom. To pridonosi čišćenju bubrega i cijelog tijela.

Odlična za kožu

Sok od lubenice odličan je izbor za kožu. Kako starimo tako naša koža gubi kolagen što je glavni razlog zašto naša koža dobiva bore. A lubenice su pravi paketi beta- karotena koji pomaže neutralizirati štetu.

Osim toga, sadrži i vitamine pa će 180 grama lubenice zadovoljiti oko 20 posto dnevne potrebe za vitaminom C koji pomaže u izgradnji i održavanju kolagena, glavnog strukturnog proteina u koži.

Protiv moždanog udara i raka

Antioksidans likopen u lubenici daje crvenu boju, baš kao i rajčicama. Ipak likopena ima više u lubenici nego u sirovoj rajčici. Upravo ovaj antioksidans još je jedan bitan sastojak ove supernamirnice, a osobe koje konzumiraju namirnice bogate likopenom imaju 20 posto manji rizik od moždanog udara.

Likopen poboljšava funkciju naših krvnih žila i štiti od oštećenja koje uzrokuje kolesterol u krvi, a kako biste "izvukli" najviše ovog antioksidansa, birajte potpuno zrele lubenice. S obzirom da likopen jača imunitet, konzumacija lubenice djelovat će preventivno na prehladu. 

Sve više istraživanja posljednje vrijeme ukazuje i na to da lubenica može uništiti stanice raka jer je likopen snažan antioksidans. jedno istraživanje pokazalo je da likopen zaustavlja rast tumora kod miševa, a drugo je pokazalo njegovu značajnu ulogu u sprečavanju rasta stanica raka prostate. 

>>Likopen u rajčici, dinjama i ružičastom grejpu za jaču otpornost na UV zrake

>>Kroz 5 jednostavnih koraka prepoznajte je li lubenica zrela, slatka i sočna

Komentara 3

Avatar pendreck
pendreck
17:26 04.06.2016.

Zar nije skoro svako voce i povrce supernamirnica?

Avatar DŠ.....
DŠ.....
20:48 04.06.2016.

Lubenica je prepuna pesticida i valja ju izbjegavati. Jedino vrijede one iz ekološkog uzgoja, ali su vrlo rijetke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije