Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIVO

Jedete li dovoljno povrća? Jer, istraživanje kaže da nas u većim količinama čini sretnijima!

Shutterstock
21.09.2022.
u 12:30

Bez obzira na to volite li jesti povrće prženo, kuhano ili u nekom drugom obliku, vaše tijelo bit će vam jako zahvalno

Prema jednom novijem istraživanju, povećanje dnevnog unosa zelenog povrća može utjecati na mentalno zdravlje, a jedenjem samo dvije i pol porcije dnevno, možete primijetiti značajnu promjenu u svojoj ukupnoj sreći. Nije tajna da hrana koju jedemo može utjecati na naše raspoloženje, no stručnjaci su objasnili zašto je to zapravo tako. 

Kako piše Mind Body Green, osluškivanje kako se vaše tijelo osjeća nakon što pojedete određenu hranu, ključno je za određivanje najboljeg prehrambenog obrasca za vaše fizičko i mentalno zdravlje, a povrće ovdje ima vrlo važnu ulogu. 

 Želite unositi više vlakna u organizam? Pojačajte ove namirnice:

1/10

U istraživanju koje je objavljeno u Journal of the Academy Nutrition and Dietetics, 75 odraslih osoba u Sjevernoj Dakoti, koji nisu dostizali preporučeni unos povrća, bilo je podijeljeno u dvije grupe: kontrolnu skupinu koja je jela vrlo malo povrća, te intervencijsku skupinu kojoj je davano različito povrće. Intervencijska skupina jela je dvije i pol porcije povrća dnevno, kao i mahunarke, avokado i druge biljke bogate hranjivim tvarima. Na kraju osam tjedana ti su sudionici postigli više rezultate na ljestvici sreće u usporedbi s početnom ocjenom i kontrolnom grupom. 

- To je mala studija, ali govori i povezanosti crijeva i mozga i moći jednostavnog stvaranja vrlo malih promjena. Ti ljudi nisu jeli 10 ili 20 šalica povrća dnevno. Bile su to samo dvije i pol šalice - rekla je stručnjakinja za funkcionalnu medicinu, Amy Sapola. 

 Razlog tomu je činjenica da povrće sadrži visoku razinu vitamina C koji sudjeluje u proizvodnji dopamina, neurotransmitera koji može odrediti raspoloženje, motivaciju i fokus. Bez obzira na to volite li jesti povrće prženo, kuhano ili u nekom drugom obliku, vaše tijelo bit će vam jako zahvalno. 

Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije