Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teška bolest

Iznenada je postala alergična na sve osim na četiri namirnice: 'Riskirala sam svaki put kada bih nešto pojela!'

Instagram
12.04.2024.
u 14:30

Otkrilo se da je alergična na gaziranu vodu, javni prijevoz, osvježivače zraka, vrućinu i hladnoću

Rijetke i opsežne alergije jedne žene učinile su je neuhranjenom i sposobnom jesti samo četiri vrste hrane - situacija zbog koje su zdravstveni djelatnici godinama bili zbunjeni. Amy Francis-Smith (32) iznenada je patila od teških alergijskih reakcija na hranu u kojoj je inače uživala - i svakodnevnih mirisa koje većina ljudi niti ne primjećuje - još 2015. godine, piše NY Post. 

"Bila sam pothranjena jer sam mogla jesti samo govedinu, kruške, tikvice i rižu najmanje šest mjeseci. Riskirala sam svaki put kad bih nešto pojela. Sasvim slučajno sam saznavala što smijem, a što ne smijem jesti. Bio je to početak vrlo zastrašujućih godina.”", prisjetila se arhitektica iz Leicestera u Engleskoj. 

VEZANI ČLANCI:

Na najnižoj točki reagirala je na toliko toga da je mogla jesti samo patlidžan, rižu, kruške i govedinu. Također se otkrilo da je alergična na gaziranu vodu, javni prijevoz, osvježivače zraka, vrućinu i hladnoću. Što je još gore, Amy se našla potpuno bez podrške medicinske zajednice. “Uputili su me na alergološku kliniku, ali su mi rekli da nisam alergična i da sam to izmišljala”, rekla je.

Osoblje Hitne službe mislilo je da se možda namjerno truje ili da ima mentalnu krizu. Ali da je nešto pojela, završila bi u bolnici, tako da je bilo stvarno. Tadašnja studentica prvi put je znala da se nešto događa nakon što je počela reagirati na kikiriki i limun. Zatim je, nakon što je pojela rajčicu, pala u potpuni anafilaktički šok. Napadi su se nizali - u jednom trenutku ih je doživljavala 50 dana zaredom. Amy je napustila školu u Londonu i preselila se kući kod svoje obitelji.

“Stvarno mi se slomilo srce što mi je prekinuta karijera i što nisam mogla zaraditi novac. Pokušala sam se vratiti na posao, ali to uopće nije dugo trajalo", dodala je. Konačno, 2017. dobila je dijagnozu sindroma aktivacije mastocita. Amy je također bolovala od Crohnove bolesti i Ehlers-Danlosovog sindroma - nasljednih poremećaja koji napadaju vezivno tkivo. "Kada konačno dobijete tu dijagnozu, čudno je veliko olakšanje da ipak niste poludjeli", priznala je Amy.

“Mastociti su po cijelom našem tijelu - iz nekog razloga moji su se aktivirali. Otpuštaju kemikalije koje uzrokuju oticanje, osipe i probleme s disanjem. To je značilo da su zahvatili svaki organ. Jetra mi nije radila, slezena, mjehur mi nije bio kako treba. Imala sam problema sa srcem, kosa mi je opadala, zubi su mi kvarili brže nego što je trebalo. Moja stopala i ruke su imale neuropatiju", ispričala je.

 Godinama kasnije, Amy je napravila nevjerojatne korake prema normalnosti, prevladavajući najgore od svojih alergija smanjenjem stresa, dijelom zahvaljujući svojoj obitelji i partneru koji joj pružaju podršku, upravljanju prehranom i smanjenju upale. Nakon mnogo eksperimentiranja, također jede puno uravnoteženiju prehranu.

"Kroz puno eksperimentiranja, isprobavanja prehrane, smanjenja stresa i upale, na kraju sam uspjela dovršiti magisterij arhitekture na Sveučilištu Birmingham City i zaraditi nešto novca. Postupno dodajem više hrane i dobivam više snage. Nikad mi nije bilo bolje. Mislim da nikada u životu nisam imala ovu razinu zdravlja", zaključila je vesela Amy.

Dečko uvjeren da je alergičan na svoju djevojku: 'Potrošili smo tisuće funti na testove'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije