Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPAZITE

Izbjegnite probleme sa snom: Stručnjakinja otkrila koje četiri stvari ne biste trebali raditi prije spavanja

Shutterstock
04.10.2022.
u 14:30

Ako ste pokušali poboljšati kvalitetu sna, ali još uvijek pijete vino prije spavanja ili vježbate kasno navečer, možda biste trebali napraviti neke prilagodbe

Svakodnevna rutina prije spavanja može biti razlog loše kvalitete sna ili stvaranja određenog poremećaja spavanja, a ako uvedemo neke promjene, one nam mogu pomoći da lakše zaspemo, budemo odmorniji i spremni za nove aktivnosti koje nas čekaju sutradan. Stručnjakinja za spavanje Shelby Harris otkrila je koje stvari nikako ne biste trebali raditi prije spavanja ako želite normalno zaspati, piše Mind Body Green.

Ovo je 18 najboljih poza za spavanje: Je li vaša omiljena među njima?

1/5

Gledati u ekran

Stručnjakinja kaže da ne biste trebali buljiti u ekrane unutar pola sata od trenutka kada želite ići u krevet. Ne samo da plavo svjetlo s vašeg telefona, TV-a ili prijenosnog računala može biti stimulativno za vaše oči i štetno za razinu melatonina, nego vam ni sve što vidite prije spavanja na televiziji ili društvenim mrežama, neće pomoći da zaspete.

Odraditi naporan trening

Aktivnosti poput laganog istezanja ili hodanja su u redu, ali ako vježbate preintenzivno, mogli biste odjednom biti puni energije što nije dobro za spavanje. Također, vaša središnja tjelesna temperatura raste kada vježbate, što može uzrokovati probleme sa spavanjem, Dakle, ako planirate naporno vježbati, učinite to nekoliko sati prije spavanja.

Konzumirati alkohol ili kofein

Ne sadrži samo kava kofein, ima ga i u čokoladi, a i u određenim čajevima. Kofeinu je potrebno neko vrijeme da potpuno napusti vaš organizam, stoga ga bolje nemojte unositi u sebe navečer. Što se tiče alkohola, istraživanja pokazuju da može spriječiti kvalitetan san, zbog čega stručnjakinja preporučuje izbjegavanje njegove konzumacije idealno dva do tri sata prije spavanja, a nikako unutar sat vremena.

Preskakati njegu kože

Naime, ne samo da je to dobro za zdravlje vaše kože, nego se radi o tome da je dosljedna noćna rutina prije spavanja izvrstan način da svoje tijelo ubacite u ritam opuštanja svake noći u otprilike isto vrijeme, što je ključno za kvalitetu sna. 

S ovim trikom zaspat ćete za pet minuta! 😴  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije