Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zašto varaju?

Izbjegavajte uvijek isto društvo za kavicu, ali i - stare ljubavi

Željko Kerum
Arhiva VL
23.10.2009.
u 16:44

- Svi ti slučajevi o kojima se piše ne znače da se moral pogoršava i da je prije sto godina bilo manje preljubnika. Većina jednostavno nema ugrađene kočnice i u srazu s iskušenjem nije u stanju nadvladati želju, izabrati - ne povrijediti partnera.

Željko Kerum, supruga Ankica i mlađahna Fani Horvat samo su posljednji u nizu javnih trokuta u Hrvata (možda i četverokuta ako je, kako se piše, uistinu paralelno slao SMS ljubavne poruke i trećoj ženi).

Ne tako davno s tim su se u vezi suočili Goran Ivanišević i Tanja Dragović, Goran Višnjić i njegova Ivana, Hrvoje i Tina Rupčić, ministar Božidar Kalmeta... te, naravno, niz manje poznatih Hrvata i Hrvatica kojima zbog anonimnosti drama zasigurno nije ništa manja. Pogotovo što se oštećena strana ne može tješiti milijunima, kao Ankica Kerum. Prevarenima, pak, može biti neka utjeha da se nevjera, kako su ustanovili psiholozi, samo iznimno rijetko događa planski, namjerno. Iako, neki joj cijeli život ostavljaju odškrinuta vrata...

- Svi ti slučajevi o kojima se piše ne znače da se moral pogoršava i da je prije sto godina bilo manje preljubnika. Većina jednostavno nema ugrađene kočnice i u srazu s iskušenjem nije u stanju nadvladati želju, izabrati - ne povrijediti partnera. A sve to, pak, ne znači da je netko pokvaren i zao, radi se samo o razini (ne)zrelosti osobe - kazuje psihijatar Stanislav Feldman, koji za splitski preljub kaže da je to još jedan primjer kako nakon prvog milijuna na računu prestaju vrijediti dotadašnji svjetonazor, vjerska ograničenja i sl.

Za razliku, javnim priznanjem i odlukom da ostavi ženu Kerum je već puno netipičniji. Naime, većina izvanbračnih izleta u Hrvata ipak završava u tišini. Ili ljubavnica/ljubavnik šute, a supruga/suprug žmire cijelo vrijeme avanture. Ili se, ako "bruka" pukne, nevjernik skrušeno vrati u bračnu luku. Seksualna terapeutkinja Nataša Barolin Belić ima dosta parova koji nakon preljuba pokušavaju spasiti brak.

- Uvijek se pokaže da prije nisu o tome razgovarali i postavili pravila spada li nevjera u prihvatljivo ponašanje ili ne - kaže ona. Kako bilo, zbog nevjere pukne otprilike svaki deseti brak.

- Preljub se do prije šest godina prema obiteljskom zakonu mogao imenovati i kao formalni razlog za razvod braka. A tada se u jednom od deset razvoda to i pojavljivalo kao razlog. Nemamo više takav uvid, ali vjerojatno je omjer sličan i danas - procjenjuje Dafinka Večerina, odvjetnica specijalizirana za razvode.

Ključne riječi

Komentara 2

DO
doktorica
17:01 23.10.2009.

preljubnici nisu baš najsretniji jer su meta zlobnih ogovaranja okoline koja im zapravo zavidi.

AN
ana
17:39 23.10.2009.

Nije ni svaki preljub isti - ne mogu se u isti koš staviti mijenjanje partnera zbog raskalašenosti i udovoljavanju svakom osjetilnom porivu - i prava zaljubljenost u jednu određenu osobu bez obzira kakva ona bila, i koju čovjek, da jee u stanju racionalno izabrati možda ne bi sam ni odabrao. Za ljubav se jedino zaista sigurno može reći da čovjek ne može znati kad će mu se i s kim dogoditi, ako je uopće u stanju i zna voljeti. Inače, ovo je prilično dobar članak za razliku od nekih drugih u VL o istoj temi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije