Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Ljubav & veze

Istraživanje pokazalo: Ove tri stvari presudne su za dugotrajnu i sretnu vezu

Uvijek se usredotočite na pozitivne stvari u vezi. U svakom odnosu postoje dobre i loše stvari, ali na vama je da odlučite na koju ćete stvar usmjeriti svoju pažnju.
20. listopada 2020. u 07:00 1 komentara 2466 prikaza
Foto: shutterstock

Helen Fisher, ugledna biološka antropologinja i autorica knjige Anatomija ljubavi, proučavala je parove u sretnim i dugotrajnim vezama. Podvrgnula ih je skeneru mozga, a rezultati su joj pokazali što je važno kako bi veza bila dugotrajna i uspješna, prenosi Business Insider.

Empatija
Za dug i sretan brak važna je sposobnost parova da suosjećaju sa svojim partnerom. Ako jedan partner razumije i suosjeća se s onime kroz što prolazi druga strana, problemi i nesuglasice lako se rješavaju. Empatični ljudi, koji se mogu povezati s drugima i shvatiti što osjećaju, čine odlične partnere.

Sedam mjesta gdje svaka žena želi da je ljubite, a ni jedno nisu - usne:

1 / 7
Većina žena obožava ljubljenje po vratu, ono ih uzbuđuje, a najugodnije je kada je ljubite od kose prema ključnoj kosti.

Kontrola emocija
Iznimno je važno znati kontrolirati svoje emocije u stresnim situacijama. Prema Fisher, to je jedna od najvažnijih stvari za sretnu vezu. Na primjer, parovi koji se svađaju oko financija prije će se razići nego parovi koji nemaju takve probleme.

- Jedna od teorija je da kada dodate stres zbog financija na već krhki odnos, partneri će se razići jer misle da će samostalno riješiti sve svoje financijske probleme - objasnila je Fisher te dodala da zajednički rad mirne glave može pomoći u rješavanju problema, spašavanja odnosa i jačanju istog. 

Pozitivna energija
- Pozitivna energija u odnosu ključ je za jačanje i dugotrajnost - objašnjava. Što znači da biste se u vezi uvijek trebali usredotočiti na ono što je pozitivno, a ne negativno. U svakom odnosu postoje dobre i loše stvari, ali na vama je da odlučite na koju ćete stvar usmjeriti svoju pažnju. Ako gledate pozitivne stvari, vaš partner će se osjećati bolje, a vaš odnos će biti jači, i obrnuto.

Zajedno imaju 214 godina te su najstariji par na svijetu:

Samo na Večernji TV-u Stručnjakinja objasnila zašto mladi nemaju poduzetnički duh i je li euro bolji od kune Od polja do stola Zelena strategija OD POLJA DO STOLA: Strategija koja otkriva pozadinu održivog razvoja Huawei PETAL SEARCH Kako najlakše skinuti top aplikacije poput Tik Toka ili Deezera na vaš Huawei mobitel još uvijek ne zna zašto Preletjela 2500 km kako bi vidjela muškarca kojeg je upoznala preko interneta, a on je ostavio 'na cjedilu'
oglasila se
Nakon teškog razdoblja Nives Ivanišević zavapila: 'Ne mogu i ne želim više'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...