Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASNA OBUĆA

Istraživanje: Natikače Crocs sadrže opasne materijale

crocs,natikače
Goran Kovačić/PIXSELL
07.08.2013.
u 08:56

Kod 6 od 10 natikača različitih brendova pronađeni su policiklični aromatski ugljikovodici, za koje je utvrđeno da su kancerogeni, mutageni ili teratogeni

Popularne natikače Crocs sadrže materijale opasne za zdravlje, pokazalo je istraživanje njemačke RTV-postaje WDR, prenosi i24news.

WDR je poslao 10 primjeraka plastičnih natikača različitih cijena na testiranje u laboratorij, gdje je utvrđeno da svih 10 natikača, uključujući i one američkih brendova Crocs i Skechers, sadrže problematične tvari. Vlasnici tih natikača u izvještaju se pozivaju da pri njihovu nošenju nose i čarape kako im koža u izravnom dodiru s materijalom ne bi upila opasne toksine. Njemački Federalni institut za procjenu rizika BfR potrošačima također predlaže da izbjegavaju plastične natikače neugodna mirisa.

Posebno problematične tvari su takozvani policiklični aromatski ugljikovodici (PAU), za koje je utvrđeno da su kancerogeni, mutageni ili teratogeni (mogu izazvati oštećenje ploda). PAU-i su pronađeni u šest od 10 natikača, a najviše kod onih obojenih u crno. Ova toksična kemikalija može se udahnuti ili upiti kroz kožu. Kod originalnih američkih Crocsica nisu pronađeni PAU-i, ali jesu četiri vrste otapala koja mogu izazvati iritaciju kože i alergije.

"Ne znamo koji su točno parametri korišteni u testiranju na kojemu je utemeljeno ovo izvješće. Nadalje, naši procesi proizvodnje napravljeni su tako da su naši proizvodi u skladu s europskim zakonodavstvom", izvijestili su iz Crocsa.

Natikače Skechersa sadržavale su otapala, PAU-e i teške metale. Iz te tvrtke poručili su da su njihovi proizvodi u skladu s europskom regulativom za kemikalije (REACH).

Zakonodavstvo Europske unije ne ograničava količinu PAU-a. Dok se plastična industrija drži proizvoljne granice od 10 mg/kg u proizvodnji autoguma, zdravstveni stručnjaci za potrošačke proizvode zahtijevaju granicu od 0,2 mg/kg.

>> Opasne toksične tvari iz Srbije umjesto u Kini završile u Jadranu?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije