Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko bi rekao

Istraživanje je otkrilo koje zvukove ljudi ne mogu podnijeti, a izbor će vas iznenaditi

Shutterstock
15.10.2019.
u 15:21

Postoji li nešto gore od grebanja noktima po školskoj ploči? Izgleda da postoji

Grupa neuroznanstvenika iz Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva u svojem su istraživanju iz 2012. godine otkrili koji zvukovi najviše smetaju ljudskom uhu, a rezultati su pomalo začuđujući, piše Curiosity. 

Foto: Shutterstock

Na magnetskoj rezonanci glave bilo je 16 ljudi, a proučavala se aktivnost njihova mozga dok su slušali različite zvukove. Potom su ih pitali da poredaju najgore zvukove koje su čuli, a od 74 ponuđenih na prvom mjestu se pronašlo grebanje noža po staklenoj boci. 

Odmah na drugom mjestu je bilo grebanje vilice po čaši, iduće je, svima omraženi zvuk pisanja krede po školskoj ploči, kao i struganje noktima po ploči. Slijedi ženski vrisak, brusilica, škripanje kočnica na biciklu, dijete koje plaće i električna bušilica. 

Svi zvukovi koji su ljudima smetali bili su između 2 000 i 5 000 hertza, što su izrazito visoki tonovi kod kojih su uši najosjetljivije. 

Pogledajte koliko muškarci poznaju ženske beauty proizvode: 

Ključne riječi

Komentara 1

SH
Shalan
17:13 15.10.2019.

Zvuk Milanovićevog preseravanja mi je izrazito iritantan. Kao i Bandićevo "rašpanje".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije