Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrlo zanimljivo

Istraživanja potvrdila: "Govorenje samom sebi 'možeš ti to' ima bitan utjecaj na uspjeh sportaša

Shutterstock
11.07.2019.
u 07:00

Sportaši koji sebe bodre koristeći drugo lice jednine imaju i bolje rezultate

Sportaši koji u trenucima kada žele odustati sami sebi kažu "Ti to možeš" imaju velike šanse da na kraju i uspiju u svojem naumu. Osim što bodrenje samog sebe ima veliki utjecaj na rezultate, sada je otkriveno kako je važno da je to bodrenje u drugom licu jednine, piše The Telegraph.

Znanstvenici s Bangor sveučilišta analizirali su ponašanje 22 biciklista koji su vozili 10 kilometara i dobili sljedeće rezultate. Oni koji su sami sebi pričali u drugom licu jednine imali su više energije i brže su završili svoju rutu, a sami biciklisti su priznali kako to nije jer su uložili više napora. 

Foto: Shutterstock

Zašto je ovome tako, znanstvenici nemaju odgovor, ali misle kako se radi upravo o riječi "ti" koja dodatno motivira bicikliste, samim time i druge sportaše. Drugo objašnjenje je da biciklistima "ti" zvuči kao da ih bodri netko drugi s više autoriteta pa imaju i više motivacije. Svakako je bolji izbor koristiti drugo lice jednine kako bi rezultat bio što bolji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije