Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlična informacija

Istraživanja pokazuju: Ovi začini imaju brojne zdravstvene prednosti i treba ih konzumirati svaki dan

shutterstock
20.05.2021.
u 06:57

Paprika sadrži aktivni spoj kapsaicin, prepoznat po nizu zdravstvenih blagodati zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava.

Začini su ključni za ukusne recepte i često su faktor koji jelu daje okus, ali i prema kojem možemo prepoznati podrijetlo onoga što nam je na tanjuru. Isti proteini, žitarice i povrće pripremljeni s različitim začinima rezultirat će potpuno različitim iskustvima s hranom. Osim što su aromatične bombe, začini imaju nevjerojatne zdravstvene prednosti. Portal Real Simple razgovarao je sa stručnjacima o svim prednostima različitih začina.

Cimet
Brojne su studije koje pokazuju učinke cimeta u snižavanju glukoze u krvi, uključujući i istraživanje koje je pokazalo da samo 500 miligrama cimeta dnevno može smanjiti razinu glukoze u krvi kod ljudi s predijabetesom. Bioaktivni spojevi cimeta zajedno djeluju antioksidativno, antimikrobno, protiv raka i protugljivično.

Ovo je deset najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti za doručak:

1/10

Kurkuma
Neke studije pokazuju da kurkuma može inhibirati rast tumorskih stanica, kao i smanjiti upalne markere u tijelu. Kurkuma se također istražuje zbog dobrobiti zdravlja crijeva i mozga, a može pomoći i u smanjenju ukupnog kolesterola i triglicerida. Uz to, postoje neki dokazi da kurkumin može igrati ulogu u upravljanju simptomima depresije.

Đumbir
Đumbir sadrži aktivni spoj nazvan gingerol koji sadrži fitonutrijente koji djeluju kao antioksidans uz antivirusna, antifungalna i antibakterijska svojstva. Može pomoći u ublažavanju mučnine i povraćanja, posebno povezanih s tim simptomima tijekom trudnoće i kemoterapije. Konzumacija đumbira također može pomoći u ublažavanju bolova povezanih s reumom.

Paprika
Paprika sadrži aktivni spoj kapsaicin, prepoznat po nizu zdravstvenih blagodati zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava. Što je paprika ljuća, to će sadržavati više kapsaicina. Paprika također sadrži iznenađujuće koncentriranu količinu vitamina i minerala, uključujući željezo, vitamin A, vitamin E i vitamin B6, kao i razne fitokemikalije.

Rasprava na Twitteru: Kako je pravilno istiskivati kalodont iz tube?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije