Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moje zdravlje

Istina ili mit? Ćelavi muškarci skloniji su srčanim oboljenjima

ćelavi muškarac, ćelavost
Foto: Thinkstock
23.01.2014.
u 10:25

Više se brinite za svoju liniju, a manje za frizuru.

MIT Ćelavi muškarci skloniji su srčanim oboljenjima

ISTINA I da i ne! Niz godina kardiolozi znaju da srčani bolesnici izgledaju starije od svojih zdravih vršnjaka. Kako dob procjenjujemo prema naboranosti lica, gustoći kose, tjelesnoj težini, logično se pretpostavljalo da su te osobine također povezane s bolestima srca.

Najnovija istraživanja, dansko iz 2012. i japansko iz 2013., izdvojila su ćelavost kao nezavisan faktor rizika obolijevanja od koronarne bolesti (angina pektoris, srčani infarkt). Japanska studija pokazala je da tjemena ćelavost povećava rizik koronarne bolesti u prosjeku za 32 posto, dok frontalna (prednja) ćelavost ne predstavlja rizik. Rizik se povećava sa stupnjem ćelavosti i prisutan je i kod mlađih muškaraca.

Danska je studija pokazala također da tjemena ćelavost, zajedno s još tri pokazatelja (masne naslage na kapcima, nabori ušnih resica, visoki čeoni zalisci) mogu predvidjeti srčane bolesti neovisno o tradicionalnim faktorima rizika, podjednako i kod muškaraca i kod žena. Ipak, utjecaj ćelavosti na pojavu koronarne bolesti znatno je manji od drugih poznatih faktora rizika, kao što su pušenje, povišen krvni tlak, povišen kolesterol i šećerna bolest.

Tu treba naglasiti da studije upozoravaju samo na povezanost ćelavosti i koronarne bolesti, ne i na uzročnost. Narav te povezanosti nije još sasvim jasna, ali postoje naznake da povećana osjetljivost na muške spolne hormone, otpornost na inzulin i upalni procesi stijenki malih krvnih žila podjednako negativno utječu i na srce i na kosu. Stoga su potrebna daljnja istraživanja.

Do tada ćelavi muškarci i njihovi liječnici moraju prije svega voditi računa o tjelesnoj težini, arterijskom tlaku, razini kolesterola i šećera u krvi. Ukratko: više se brinite za svoju liniju, a manje za frizuru.

>>Nisu samo geni u igri. Muškarci ćelave zbog gravitacije?

>>Srčani udar smrtonosniji ako ga dobijete noću ili tijekom vikenda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije