Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz pera Veljka Barbierija

Isprobajte ova 3 recepta s najzdravijom namirnicom na svijetu u izvedbi našeg gastronomskog stručnjaka

Veljko Barbieri
26.02.2023.
u 07:00

Faun, kojeg je njegov otac, razbludni šumski stvor Picus, ni duh, ni bog, ni čovjek, ni divlji magarac, obdario snažnim duhom, još snažnijom tjelesnom građom i spolnom moći, povrh toga i magarećim udom, kakva mu je uostalom katkad znala biti glava jer imao je moć mijenjati izgled, bio je štovan u ranih Rimljana kao bog prirode i šuma.

Na svojim je jarećim nogama kročio šumama i nasrtao podjednako na žene kao i na svu žensku životinjsku čeljad koja nije mogla odoljeti njegovoj strasti. Stoga je bila u ta davna vremena uvriježena legenda da je on zapravo bio prvi prakralj Rima, ali i da se iz njegove veze s bijelom vučicom rodio Latin, otac svih Latina. Vjerovalo se također da on svirajući u svoju sviralu, ima moć potaknuti rast češnjaka, koji je osobito volio, a koji je jačao njegovu spolnu moć. Bojali su se rani Rimljani svoga šumskog boga i prakralja koji je sve žene koje mu se nisu htjele podati činio neplodnima i tako ugrožavao ionako prorijeđeno stanovništvo grada. Pa ipak, imao je svemoćni Faun jedan nedostatak.

Njegov ljutiti neprijatelj Silvan, božanstvo šuma, pastira i ovaca, kojeg je Faun često ometao u njegovim naporima da sačuva usjeve i stada koja je njegovao i čuvao, došapnuo je tu tajnu rimskim ženama i kako ih je Faun stalno ucjenjivao neplodnošću ako mu se ne podaju, odluče one iščupati sav divlji češnjak oko Rima i tako Fauna prisiliti da ih ostavi na miru. Uskoro su opustošile sve šume i proplanke, a od jela s češnjakom, kojeg je sada bilo u izobilju, postali su Rimljani spolno moćniji premda im je Faun i dalje prijetio jalovošću njihovih žena i njihova potomstva. Ipak, nije bilo lako hirovitom i prevrtljivom pohotniku.

Lutao je uokolo rujući svojim papcima po tlu kako bi pronašao koju skrivenu glavicu, ali kako su sav češnjak već ubrale rimske žene, Faunova je moć kopnila iz dana u dan i postajao je sve više nalik svom marljivom rođaku Silvanu. No onako kako je kopnila njegova pohota i moć, začudo je kopnila hrabrost i ratni zanos u Rimljana jer je upravo Faunova pohota bila mističan i posvećen jamac borbene siline rimskog roda. Pa kad su ih opet jednom zgodom napali Etruščani, na rubu poraza zazovu oni Fauna u pomoć i on je, kažu, dotrčao na svojim jarećim nogama i posijao je silan strah među neprijateljima mlade države

Tako su etruščanski kraljevi konačno poraženi, a Rim je nakon te bitke, za koju se vjeruje da se odigrala 509. godine prije Krista, postao slodobna republika. Iz zahvalnosti, Rimljani su otada prestali jesti češnjak i ne spominje ga nijedna njihova stara kuharica, čak ni one slavne iz carskog razdoblja. A Faunu, koji se tako opet domogao svoga voljenog češnjaka, vratila se spolna moć i dalje je napastovao ljude i beštije, sve dok se i njemu, u nekoj od onih gustih šuma, jednom nije zameo svaki trag. Pa ipak, mnoge žene tvrde da i danas kad zagrizu u režanj češnjaka, mogu čuti zvuk svirale koji ih poziva iz daljine.

I neka čudna toplina obuzme im tijelo i dušu. Od tada su i većma ljubomorni Rimljani opet stali upotrebljavati češnjak, kako nam svjedoči Atenej iz Naukratisa. Taj je veliki gastrofil objavio prvu kuharicu grčkog i rimskog svijeta, u svijetu gdje više nije bilo patricija, koji su se strašili Fauna i njegovih moći, i to tek u IV. stoljeću premda je svoju slavnu knjigu o gastronomiji napisao još tri stoljeća prije.

Foto: Veljko Barbieri

Atenejev zubatac u umaku od češnjaka

Oko 1 kg odrezaka od zubatca, koje ste prethodno malo obrašnili, tek zazlatite na 2 dl maslinova ulja. Ubacite potom u tavu 7 režnjeva nasjeckanog češnjaka, 1 žlicu krušnih mrvica i ½ kg kuhanih prokulica. Posolite, popaprite i tada podlijte s 1 dl bijelog vina i 1 dl vrhnja te pustite da se sve ugusti. Potom pospite zubatca i kuhane prokulice, koje u Rimu nisu još poznavali, s 5 dag tvrdog naribanog sira, pa kad se sir rastopi, poslužite jelo vruće, ukrašeno nasjeckanim petrusimulom. Moj osobni recept po uzoru na buzaru.

Foto: Veljko Barbieri

Provansalska juha od češnjaka

U 1 l vode u koju ste ulili 1 dl maslinova ulja kuhajte 15 režnjeva očišćenog češnjaka. Kad omekša, posolite i popaprite pa ubacite ½ stručka nasjeckanog petrusimula (peršina) i 4 prstohvata majčine dušice. Posolite, popaprite i pustite da sve zajedno kuha još oko 10 minuta. Stari provansalski recept.

Foto: Veljko Barbieri

Posušena raža i brancin u vinu

Posušeno krilo veće raže od oko 1 kg, koje ste očistili i ogulili mu kožu, kao i jednog odimljenog brancina Cromaris stavite u široku plitku posudu i pustite da se namaču 2 sata. Izlijte vodu pa ribu samo pokrijte s 2 dl bijele bevande i ½ dl maslinova ulja. Posolite i poparite pa pustite da istiha kuha dok se meso raže i brancina Cromaris ne počne odvajati od hrskavice na krilima i kostiju brancina. Posolite tada i popaprite te nakapajte sokom jednog limuna. Ubacite na samom kraju 5 dag maslaca i poslužite odmah. Izvorni mletački recept.

Komentara 1

RO
RogaBabaroga
10:18 26.02.2023.

Jeftina i jednostavna jela baš za puk🫣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije