Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upozorenje stručnjaka

'Ispod ove temperature nemojte šetati vaše pse jer je prehladno', upozorava stručnjakinja

shutterstock
01.12.2023.
u 10:30

Naravno, svi smo vidjeli snimke haskija kako sretno skaču kroz snijeg u Laponiji, ali pokazalo se da neke pasmine pasa više osjećaju hladnoću od drugih.

Upozorenja o vremenskim prilikama su na snazi ​​dok je hladnoća ovog tjedna zahvatila mnoge predjele Hrvatske, a vlasnici kućnih ljubimaca moraju pripaziti na temperaturu. Dok je šetnja vašeg psa po hladnoći općenito u redu, morat ćete poduzeti dodatne mjere opreza ako padne daleko ispod nule, prenosi Metro. U nekim krajevima snijeg je već stigao. Ali, kada je prehladno za šetnju vašeg krznenog prijatelja? Evo što trebate znati.

'Ako je oko -5 ⁰C ili niže, najbolje ih je držati u kući ili ići u vrlo kratke šetnje', kaže za Lorna Winter, suosnivačica aplikacije za treniranje štenaca Zigzag, 'Ako trebate kapu i šal da biste stajali vani, vjerojatno će i vašem psu biti hladno. Ako se kreću uokolo, vježba ih možda održava toplim, ali pločnik je hladan, a psi su mu blizu pa se osjećaju hladnoću'.

VEZANI ČLANCI: 

Naravno, svi smo vidjeli snimke haskija kako sretno skaču kroz snijeg u Laponiji, ali pokazalo se da neke pasmine pasa više osjećaju hladnoću od drugih. 'Pasmine koje bolje podnose hladnoću (često zato što imaju gušće krzno ili duplu dlaku) uključuju Newfoundlande, Sibirske Huskyje, Tibetanske mastife i Norveške Elkhounde', objašnjava Lorna, koja je također direktorica UK Dog Behavior, 'Pasmine koje imaju kraću dlaku i manje su manje sposobne podnijeti hladno vrijeme. To uključuje Chihuahue, Whippete i francuske buldoge'.

Kako paziti na svog psa kada je hladno? Nabavite svom psu čizme, ne samo da će zaštititi njegove noge od hladnih pločnika, već i kemikalija protiv smrzavanja i pijeska koji se mogu naći na tlu. 'Nabavite i njima nešto odjeće', dodaje Lorna, 'bilo da se odlučite za jednostavan džemper, kaput ili kombinezon, to će vašem psiću pomoći da mu bude toplo dok je vani. Nekim štencima koji stvarno osjećaju hladnoću može koristiti pidžama preko noći kako bi ih grijala'.

VEZANI ČLANCI: 

Štencima je noću hladno, pogotovo ako spavaju u prostorijama s propuhom, gdje su noćne temperature niske i grijanje se gasi. Zagrijte ih tako da im date udoban krevet i udobnu dekicu u koju se mogu ušuškati, a neki štenci čak nose i pidžame. 'Možete zagrijati u mikrovalnoj pečenici podlogu za štence koja zadržava toplinu kako bi ih grijala noću', dodaje Lorna, 'Neke igračke također imaju grijanu unutrašnjost koju možete zagrijati u mikrovalnoj i dati im da se griju njome'.

Zapamtite, uvijek koristite samo grijane proizvode od renomiranih trgovaca koji su posebno dizajnirani za kućne ljubimce kako bi vaš pas bio siguran i zdrav.

Kako prepoznati je li vašem psu hladno?

  • Drhte 
  • Traže izvor topline – na primjer, očajnički žele sjediti ili leći pored vas ili pored radijatora
  • Sklupčani su- psi se sklupčaju kako bi sačuvali tjelesnu toplinu kada im je hladno.

Smijete li šetati psa po hladnoći? Veterinar otkriva koje su temperature preniske za zimske šetnje:

 

Komentara 2

CH
chawka
11:15 01.12.2023.

Opet strucnjak...

Avatar Centurion
Centurion
10:47 01.12.2023.

Haha isti Nosonja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije