Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjedničin stil

Glavni modni problemi Grabar-Kitarović: Premali brojevi, teška šminka i previše detalja

Kolinda kolaž
Foto: Pixsell
1/5
14.01.2015.
u 18:25

Lijepa žena u politici mora biti decentna, a kreatori kažu: neka nosi hrvatski dizajn

Naša buduća predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović neodoljivo nas podsjeća na Evitu Peron, najpoznatiju i najkarizmatičniju plavušu u državničkim krugovima svijeta.

Žar kojim je govorila u noći izbornih rezultata, kad je bilo jasno da će zasjesti na čelo hrvatske države, upalio nam je lampicu u smjeru usporedbe s Evitom. Od 11 šefica država u svijetu, Kolinda Grabar-Kitarović nesumnjivo je najljepša.

I to je kvaliteta koja će joj svakako pomoći u političkoj komunikaciji i kod kuće i u svijetu. Ne vjerujemo da će poput Evite unajmiti kamion, natovariti ga svime što može pomoći hrvatskim siromašnim obiteljima i predati im to osobno u ruke. Evita je tako konkretizirala pomoć potrebitima...

No prije svega što bude radila, Kolinda će svoju odanost državi i narodu javno obećati na inauguracijskoj svečanosti 19. veljače pred crkvom sv. Marka na zagrebačkom Gornjem gradu. E tu bi se naša buduća predsjednica mogla ugledati na Evitinu vrhunsku eleganciju i profinjenost. Pred njom je dovoljno vremena da dotjera sadašnji tip odijevanja.

Jer tu ima mjesta mnogim prigovorima zbog pozicije koju će zauzimati u društvu i u državi.

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

I bukle, i koža, i saten...

Modni kritičari već su upozoravali na njezino uporno odijevanje jednog tipa haljina koji joj ne stoji dobro. Tajna je na koga se oslanja u pogledu tog izbora, ali je izvjesno da bi trebala prekinuti s time i osloniti se na provjerene dizajnerske snage. Na stranu trač da svoje kostimiće kupuje u magazinima za 100 dolara negdje u Americi. To čak zvuči zločesto, pa smo odlučili zapitati naše poznate modne dizajnere za mišljenje i savjet o tome što bi Kolinda Grabar-Kitarović trebala odjenuti za inauguracijsku ceremoniju.

Dalibor Beti, art direktor modne tvrtke Estare Culto, brinuo se za izgled i stil Tatjane Josipović, supruge sadašnjega predsjednika dr. Ive Josipovića, a nastavit će to i dalje, samo u manjem opsegu. Beti savjetuje:

– Preporučio bih mnogo manje detalja, odnosno modnih akcenata koje buduća predsjednica RH sada obilno koristi! Oni nadjačavaju sam stil i preuzimaju kompletni “outfit”. Klasičniji izbor s više umjerenosti bio bi bolje rješenje.

Tako se neće dogoditi da bijela kragna proguta cijelu odjevnu kombinaciju, da mašna na bluzi visi čak ispod struka pa se čini kao da je osoba sva u mašni... Preporučio bih joj i modernije kragne, a ne ove koje su 80-ih bile aktualne. Važno je, dakle, da stilski akcent preuzme svrhu detalja, ne da vodi glavnu riječ! Jasno je da se buduća predsjednica stilski još traži, pa nosi bukle, kožu, zipove, jake obrube, previše toga... – kaže Beti.

Meritorno ime u hrvatskom modnom dizajnu svakako je Branka Donassy – i ako je pitanje stila posrijedi, njezini se savjeti svakako poštuju.

– Važno je nositi odjeću koja ne odvraća pažnju od lica – kaže Donassy.

– Nikakvi jaki kontrasti također ne dolaze u obzir. Preporučila bih budućoj predsjednici svjetlije boje jer su optimističnije iako većina misli da je crno najbolje za svečanu inauguraciju. No ja mislim na svjetlije boje finih, decentnih i neutralnih nijansi. Može to biti jednobojna haljina, kostim i ogrtač na haljinu, no ništa se tu ne smije previše isticati ni sjajiti. Preporučujem blage, mekše linije. Dosad je, naime, nosila sve pretijesno... Uz pretešku šminku koja nikako ne pristaje danju – kaže Branka Donassy.

Ksenija Vrbanić, čiji je XD brand najprodavaniji hrvatski brend u svijetu, kaže:

– Svakako je nedopustiv večernji make-up u političkoj komunikaciji. Naša predsjednica bi svakako trebala nositi hrvatski dizajn, a svakako klasičniju verziju suvremenog dizajna. Za inauguraciju preporučujem haljinu i kaputić preko nje. Dužina treba pokrivati koljena. Mora biti decentne boje, na primjer tamne smaragdne boje u kombinaciji s crnom ili ljubičastog tona, i to purpurnoljubičasto (a ne plavoljubičasto) u kombinaciji s crnim. Valja odbaciti sakoe pretijesne preko prsa – potrebne su joj dobro krojene jakne jer Kolinda Grabar-Kitarović ima pravu žensku figuru koju preuske jakne čine previše seksi, a državnica ni pod koju cijenu ne smije na taj način odvlačiti pažnju. Preporučila bih joj za inauguraciju još i decentan nakit, rukavice i fine cipele iz kojih noga ne bubri preko ruba – savjetuje Ksenija Vrbanić.

Ništa pretjerano modno

Kritičari ne preporučuju ni izrazite crno-bijele kombinacije jer time buduća predsjednica, kažu, previše podsjeća na Jadranku Kosor. A evo što kaže mladi, a etablirani modni dvojac Envyroom – Nikica Ivančević i Vjeko Franetović:

– Ništa što Kolinda Grabar-Kitarović treba odjenuti za inauguraciju ne smije biti pretjerano modno! Nema tu prostora za eksperimentiranje s modom. Najbolje bi bilo odjenuti se klasično i dostojno samog događaja tako velike političke važnosti. Odjenuti na primjer crnu haljinu, ali malo je vjerojatno da će izabrati crno. Prije će to biti nešto plavo... Pretpostavljamo da će to biti haljina klasičnog kroja u skladu s njezinim godinama. No svakako valja ublažiti šminku. Frizuru, međutim, smatramo solidnom jer buduća predsjednica puno bolje izgleda s podignutom kosom – kažu Nikica i Vjeko.

>>Holy: Kolinda mora shvatiti da je izabrana za predsjednicu Hrvatske, a ne HDZ-a

>>'Ne želim s ministrima igrati ping-pong, preporučujem im da se uozbilje i počnu raditi'

Komentara 225

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
18:41 14.01.2015.

To su sporedne stvari, važno je što je u glavi i srcu. A kad već spominjete izgled, bivšem predsjedniku su stilisti odmah promijenili frizuricu pa se češljao na starnu, ali ništa nije pomoglo da ne izgleda vječito pospan i neispavan i da mu ruke ne vise mlitavo iz rukava odijela, jednostavno je bio takav.

LE
lebar
06:45 15.01.2015.

bas me zanima kad ce se distancirati od modnog detalja zvanog karamarko

PI
pitijestpit
01:09 15.01.2015.

Gica se uvlaci u premale konfekcijske brojeve!! Za prasicu trebaju sivati po mjeri.. a i ima ruku ko ja nogu.. nema veze samo neka ima depove da devize stanu 😃

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije