Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdrav život

Imate stepenice? Pa onda vam ne treba nikakva dijeta

hodanje, šuma, šetnja, štapovi (1)
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
03.02.2013.
u 11:15

Ne morate odlaziti u teretanu da biste zadovoljili potrebu tijela za vježbom i kretanjem, pokazala je nova studija

Čak i neintenzivne aktivnosti tijekom dana kao što su vrtlarenje, skupljanje lišća, čišćenje snijega ili penjanje uza stepenice - broje se kao jednako učinkovita vježba kao i odlazak u teretanu.

- Rezultati sugeriraju da aktivan život u odnosu na organizirani pristup vježbanju može biti jednako koristan u poboljšanju zdravlja. Tako se ljudi potiču da svakodnevno traže mogućnosti da budu aktivni kad imaju vremena na raspolaganju. Primjerice, umjesto da sjede dok pričaju na telefon mogu to vrijeme iskoristiti da se bave nekom aktivnošću pa makar šetali uokolo dok govore - objašnjava voditelj istraživanja Paul Loprinzi sa sveučilišta Bellarmine, prenosi Huffingtonpost.

Istraživači su otkrili da je 43 posto onih koji su u danu "obavljali" kratke aktivnosti, primjerice, kućanske poslove, nakupilo prosječno pola sata fizičke aktivnosti na dan - što preporučaju i stručnjaci koji savjetuju 30 minuta vježbanja dnevno, pet dana tjedno. S druge strane, samo deset posto ispitanika koji su se rekreirali u teretani zadovoljilo je minimalnu dnevnu dozu fizičke aktivnosti. Stoga, nije potrebno da uplaćujete skupe satove fit boxinga ili teretane, dovoljno je u svakodnevni život uključiti obične aktivnosti kao što su šetnja, vožnja bicikla ili penjanje uza stepenice kad vam se za to pruži prilika. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije