Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preživjela je

Imala je glavobolje i simptome gripe, a onda otkrila da ima čak pet tumora na mozgu!

McKennah Carter
28.11.2019.
u 12:49

Bila je potpuno zdrava i živjela normalno. Mislila je da nije uspjela izbjeći gripu, ali realnost je bila mnogo gora.

McKennah Carter (20) patila je od jakih glavobolja i bila je uvjerena da ima gripu – a imala je čak pet tumora!

Godine 2017. otklonili su joj madež na leđima kada su joj dijagnosticirali prvi stadij raka kože – melanoma. Pretpostavila je da će se rješiti raka propisanim lijekovima s obzirom na to da su liječnici rekli kako su bolest otkrili prije nego što se počela širiti, prenosi dailymail.co.uk.

Foto: McKennah Carter

Godinu kasnije Carter je počela osjećati simptome gripe i migrene koji su potrajali cijeli mjesec. Postala je sumnjičava i otišla je u bolnicu, gdje je magnetskom rezonancijom utvrđeno kako ima pet tumora na mozgu, od koji je jedan bio velik 2,5 centimetara. CT pregledom utvrđeno je kako se rak proširio na jetra, pluća i kosti.

Foto: McKennah Carter

Dijagnosticiran joj je četvrti stadij raka kože – najsmrtonosniji – koji se proširio zbog madeža na leđima.

McKennah iz Kolorada rekla je: "Godine 2017. dijagnosticiran mi je prvi stadij melanoma, tada sam bila vrlo samozatajna oko toga i mogla bih reći posramljena. Nisam željela da me ljudi gledaju kao djevojku koja boluje od raka. Rekli su mi da su šanse da vrati vrlo male, toliko male da se ne moram brinuti oko toga. Točno godinu dana kasnije liječnici su pronašli pet tumora na mozgu. Nisam mogla vjerovati."

Foto: McKennah Carter

Djevojka je počela primati kemoterapiju i zračenje, ali ono nije uspjelo ubiti tumore i njezino stanje bilo je sve lošije. Prošle godine u prosincu morala je otići na operaciju mozga kako bi uklonili tumore koji su počeli krvariti. Do veljače je imala još jednu operaciju kako bi uklonili tumor koji je stvarao pritisak na očne živce i uništavao joj vid.

U travnju su joj liječnici priopćili kako terapije ne djeluju, a tumor na jetrima počeo je rasti. Rekli su joj da se pripremi na najgore: "Prvi put osjetila sam da bih zaista mogla umrijeti. Bez obzira na dotadašnje dijagnoze, nikad se nisam pitala hoću li preživjeti sve do tada."

Foto: McKennah Carter

U listopadu se Carter odlučila za još jedan pokušaj liječenja – kliničko ispitivanje limfocitne terapije koja infiltrira tumor (TIL). Terapijom se uklanjaju T stanice – one koje se bore protiv raka stvorene od imunološkog sustava i uzgaja ih se u velikim laboratorijima.

Foto: McKennah Carter

Nakon što su uzgajane dva tjedna, one se prebacuju natrag u pacijenta. U većem broju T stanice jače su u borbi protiv agresivnih tumora. TIL zaustavlja napredovanje tumora kod otprilike 16 posto pacijenata. Unatoč malim izgledima, Carter je ostala pozitivna i tvrdila da su je bolesti učinile jačom. "Ovo iskustvo učinilo me osjećajnijom prema drugima i imam više razumijevanja za oboljele."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije