Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prigodno

Ima li boljeg dana za uživanje u zagrebačkom odresku?! U Ficleku znaju sve tajne pripreme ovog omiljenog purgerskog jela

Josip Regović/Pixsell
08.05.2022.
u 10:43

Kod zagrebačkog je tajna da je najbolji onaj od telećeg karea, koji je lijepo razvučen, široko, ali ne pretanko. Ne smije biti ni flispapir, ali ni preko pola centimetra. Kod zagrebačkog odreska treba se osjetiti meso, a ne panung... U Ficleku za nadjev koriste šunku s Dolca koju sami kuhaju i taborgradski sir.

Za pripremu možete koristiti i odreske od svinjskog i pilećeg mesa, ali želite li pripremiti pravi zagrebački odrezak birajte teletinu.

Foto: Josip Regović/Pixsell

Zagrebački odrezak

Sastojci:

4 teleća odreska (veća)

4 kriške fine šunke, po mogućnosti domaće

4 kriške sira, taborgradskog

sol, papar

Za paniranje:

brašno

2 jaja

krušne mrvice

ulje

Priprema:

Odreske tucite preko prozirne plastične folije te ih nakon toga po želji posolite i poparite. Zatim pripremite krišku šunke i krišku sira, pa ih položite na polovicu odreska. Količina šunke i sira može se po želji i udvostručiti, no kod spravljanja poželjno je da prvo posložite šunku na odrezak te tek onda na nju krišku sira, a nakon toga odrezak preklopite i rub nježno pritisnite prstima. U brašno uvaljajte svaki odrezak pa nakon toga u razmućena jaja i u krušne mrvice. Sa svake strane na ulju pržite odreske po nekoliko minuta i to sve dok korica ne poprimi zlatnu boju. Poželjno je pržiti na laganoj vatri, a rub mesa možete pričvrstiti i čačkalicama.Gotove odreske poslužite uz tradicionalne priloge koje svi vole – rizi-bizi, krumpir ili blanširano povrće, a odreske pokapajte limunovim sokom. Po želji možete poslužiti i zelenu salatu.

Foto: Emica Elveđi/Pixsell

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Markus_Krez
Markus_Krez
11:27 08.05.2022.

Kod zagrebačkog odreska treba se osjetiti meso, a ne panung... <- OVO lijevo nije baš točno jer se mora osjetiti prešana šunka i topljeni sir. Beza ta dva sastojka kao i pržene krumpire nema ništa od Zagrebačkog odrezka; a tek limun ili tartar sos e to jest neka druga dimenzija ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije