Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odmor

Ideje za bijeg od stresa: Iskoristite pokoji slobodan dan, znamo gdje možete otići

Izleti i opuštanje
Foto: PR FOTO
1/2
22.12.2018.
u 07:00

Jedni priželjkuju puno odmora i dokolice, a drugi su više aktivni tipovi.

Nerijetko se događa da članovi iste obitelji ili društva koje planira zajednički odmor žele na različite načine provesti vrijeme. Jedni priželjkuju puno odmora i dokolice, a drugi su više aktivni tipovi. I što tad? Kako udovoljiti svima?

Složili smo listu ideja kako biste mogli ovih blagdana "ukrasti" barem koji dan za odličan provod sa svojim najmilijima, daleko od stresa i užurbane svakodnevnice. 

Stari grad Velika

Jedan od najimpresivnijih slavonskih starih gradova smjestio se na južnoj strani brda Lapjak u blizini Velike. Nastao u 13. Stoljeću, u početku je bio u vlasništvu veličkih Befekijevaca, a nakon osvajanja Osmanlija postao je u vojnička postaja. Izduženim peterokutnim tlocrtom, čija monumentalna sjeverna fasada izgleda kao prova broda, razlikuje se od svih sličnih utvrda na ovome području. Danas tek djelomično sačuvan, još uvijek izaziva divljenje izletnika i planinara.

Srednjovjekovni grad Kaptol

Jedan od osam srednjovjekovnih gradova na obodu Papuka, nekada je bio ugledni dio Požeškog zbornog kaptola sv. Petra kojeg je u 13. stoljeću osnovala Pečujska biskupija. Kada su u16. stoljeću Slavonijom vladale Osmanlije, tu je živio zloglasni Dizdar aga. Utvrda je obnovljena u 18. stoljeću, a od 19. stoljeća u vlasništvu je Stolnog đakovačkog kaptola. Tu se živjelo sve do 1943. Danas je Srednjovjekovni grad Kaptol u vlasništvu Požeške biskupije, koja ga planira obnoviti i vratiti mu stari sjaj.

Stari grad Požega

Na mjestu današnjeg parka i Strossmayerovog šetališta u Požegi nekada se nalazio stari požeški burg. Požežani i danas taj dio grada jednostavno zovu Stari grad. Od prvog spomena Castrum de Posege1227. mijenjali su se njegovi vlasnici - Arpadovići, ugarske kraljevske obitelji, velikaši... I tako sve dok ga 1537. nije osvojila vojska smederevskog paše Mehmeda Jahjapašića. Fra Luka Ibrišimović Sokol s vojskom Požežana oslobodio je grad 1688., a u spomen na ovaj događaj brdo iznad Požege prozvano je Sokolovac.

Stari grad Čaklovac

Izgradili su ga templari u 13. stoljeću, tu su živjeli ivanovci, vlasnik mu je bio ban Petar Keglević, pa Franjo Tahi. U 16. stoljeću osvajaju ga Osmanlije, a čaklovačke age u ovim su krajevima bile na zlu glasu. Najzloglasnijeg među njima, Rustan-agu, ubio je hajduk Franjo Ilinić kojem je aga oteo ženu. I danas ovim krajem kruži legenda o hrabrom hajduku koji je u slavonskim šumama okupio dvjestotinjak hajduka i napadao Osmanlije u čitavom požeškom kraju. Odlaskom Osmanlija u 17. stoljeću Čaklovac propada, a kao uspomena na nekad moćan stari grad ostala je peterokutna kula.

Isusovački dvorac Kutjevo

Na ostacima cistercitske opatije iz 13. stoljeća, isusovci u 18. stoljeću grade impozantni barokni dvorac i njime upravljaju gotovo 50 godina, sve do ukidanja reda 1773. Imanje je vrhunac doživjelo u vrijeme karlovačke obitelji Turković koja je tu živjela do nacionalizacije posjeda nakon Drugog svjetskog rata. Još se i danas u kutjevačkom kraju prepričava legenda o ljubavnoj avanturi carice Marije Terezije i baruna Trenka koji su 1741. punih sedam dana bili zatvoreni u vinskom podrumu dvorca. O njihovoj strasti i danas svjedoči udubljenje u središtu kamenog stola koje kažu, položite li na njega dlan, ispunjava sve ljubavne želje.

Slovenske Terme Olimia

Mjesto su gdje baš svi mogu doživjeti nezaboravan odmor. Opuštajući wellness sadržaji, jedinstveni tretmani i terapije, selfness filozofija, originalne vodene atrakcije, zabavni animacijski programi, sjajna gastronomska ponuda, prekrasna priroda i vrhunski smještaj – tu su zimski praznici posebno iskustvo! Family Wellness Termalija ima čak dvije tisuće četvornih metara vodenih površina s raznim mlaznicama, vodenim masažama, toboganom sa svjetlosnim efektima… One koji se nakon blagdanske gozbe žele odmoriti i pročistiti tijelo od toksina, oduševit će najveći svijet sauna u Sloveniji, smješten na čak 1550 četvornih metara prostora; dok će uživanje u wellness ponudi u potpunosti opravdati pravo značenje te riječi, posebice u luksuznom Wellnessu Orhidelia, koji je već devet godina ponosan nositelj titule najboljeg slovenskog wellnessa. Osim atraktivnih ponuda s uključenim animacijskim programima za odrasle i djecu, tijekom školskih praznika u Termama Olimia organiziraju i čuvanje djece, tako da roditelji mogu posvetiti malo vremena sebi.

Terme Tuhelj

Možete uživati i u noćnom kupanju petkom i subotom, dok su organizirani i različiti sadržaji za jačanje samosvijesti poput Tai Chia, zdravih zvučnih vibracija, joga smijeha... Art&Spa škola, radionice zdrave hrane za najmlađe, glazba uživo, nezaboravna zabava na novim vodenim atrakcijama, prigodan božićni program, crtanje raznim tehnikama, modeliranje, izrada suvenira…, sve to čeka djecu koja samo trebaju pustiti mašti na volju i uživati u otkrivanju svojih talenata.

Pogledajte i video Dječak dobio najbolji poklon za Božić

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije