Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne nasjedajte

Ide li aparat u jamstvenom roku na servis, dužni su vam ga odvesti

'unutrasnja...Zagreb...25.01.2009.  Skorpikova, ducan Ekos, bijela tehnika, televizori,  Photo: Goran Stanzl/Vecernji list'
'Goran Stanzl/Vecernji list'
24.02.2011.
u 10:51

Prodavatelj, odnosno proizvođač dužan je o svom trošku prenijeti stvar do mjesta gdje se treba popraviti, odnosno zamijeniti te popravljenu, odnosno zamijenjenu stvar vratiti kupcu

Televizor pod jamstvenim rokom morali smo sami odvesti u servis, požalila nam se Marija P. iz Zagreba, pitajući se je li točna informacija koju je čula, da je taj prijevoz obveza trgovca kod kojeg je aparat kupljen.

Točno je. Naime, prema odredbama članka 423. stavka 1. i 2. Zakona o obveznim odnosima, ako prodavatelj ili proizvođač jamči za ispravnost stvari u tijeku određenog vremena, računajući od njezine predaje kupcu, kupac može, ako predmet nije ispravan, zahtijevati kako od prodavatelja, tako i od proizvođača, da stvar popravi u razumnom roku ili, ako to ne učini, da mu, umjesto nje preda ispravnu. Ako prodavatelj ne obavi popravak u razumnom roku ili zamjenu stvari, kupac ima pravo na raskid ugovora ili sniženje cijene, a u svakom slučaju i pravo na popravljanje štete.

– Prodavatelj, odnosno proizvođač dužan je o svom trošku prenijeti stvar do mjesta gdje se treba popraviti, odnosno zamijeniti te popravljenu, odnosno zamijenjenu stvar vratiti kupcu. Za to vrijeme prodavatelj, odnosno proizvođač snosi rizik za propast ili oštećenje stvari – poručuju iz Odjela za zaštitu potrošača pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

Ključne riječi

Komentara 9

FE
febo
11:09 24.02.2011.

To je lijepo za čuti.... , to vjerojatno stoji u nekakvom zakonu ili nešto... , nebi bilo loše da ste naveli po kakvom je to zakon i njegov broj... , stavak ili što već , da se u navedenoj situaciji možeš pozvati na to !!!!!!!

MA
MaloMisto
11:37 24.02.2011.

@febo mozda \"članak 423. stavka 1. i 2. Zakona o obveznim odnosima\"

19
1985
12:43 24.02.2011.

Hahah @febo, sjediš na ušima???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije