Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje pokazalo

I psi mogu biti ljubomorni

pas
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
20.08.2014.
u 13:51

Otkriće američkih znanstvenika najvjerojatnije neće pretjerano iznenaditi vlasnike pasa i ljubitelje kućnih ljubimaca, no prvi su put znanstveno dokazali da psi, jednako kao i ljudi, mogu biti ljubomorni...

Otkriće američkih znanstvenika najvjerojatnije neće pretjerano iznenaditi vlasnike pasa i ljubitelje kućnih ljubimaca, no prvi su put znanstveno dokazali da psi, jednako kao i ljudi, mogu biti ljubomorni. Znanstvenici sa sveučilišta u američkom San Diegu proveli su istraživanje na temelju kojeg su zaključili da psi imaju neku vrstu “iskonskog” osjećaja koji je lišen svake složene radnje razmišljanja, baš poput dojenčadi.

U istraživanje je bilo uključeno 36 pasa koji su promatrani u njima poznatom okruženju, u domovima u kojima žive sa svojim vlasnicima, pri čemu su ih vlasnici ignorirali i bavili se nekim drugim poslovima. Konkretno, umjesto sa psima igrali su se s plišanim psom na baterije koji simulira lavež i mahanje repom, zatim sa slikovnicom koja proizvodi različite zvukove te svjetlećom bundevom za Noć vještica.

Reakcije pasa najburnije su bile kada su vlasnici mazili plišanog psa jer je u tim trenucima čak 78 posto ljubimaca guranjem njuškom pokušalo privući pažnju vlasnika, a trećina ih se pokušala i ugurati između vlasnika i plišanog suparnika. Na slikovnicu je reagiralo 42 posto promatranih pasa, a na bundevu 22 posto. Znanstvenici smatraju kako su psi u plišanim igračkama prepoznali ozbiljnog suparnika te da su željeli raskinuti njihovu vezu s vlasnikom što je vrlo slično ponašanju ljubomornih ljudi.

>>Uza svog psića preživjela 11 dana u sibirskoj divljini

Komentara 1

DU
Deleted user
19:03 20.08.2014.

Na zapadu ništa novoga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije