Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajna masline

I masti su zdrave: Zeleno zlato liječi i njeguje

maslinovo ulje
VL
28.03.2011.
u 13:30

Najveći dio maslinova ulja (više od 95%) čine masne kiseline, a najzastupljenija je oleinska kiselina zbog koje je ono i tako zdravo

Maslina, Olea Europea, zeleni obli plod stabla mira, poznata je, baš kao i njezina ljekovitost, 4000 godina prije Krista. Dugovječno stablo daje plodove prepune dragocjenog ulja tamnozelene boje i divna okusa. Kuhinja cijelog Mediterana temelji se na jelima “dorađenim” upravo ovim dragocjenim maslinovim proizvodom dobivenim hladnim prešanjem. Maslinova ulja mnogi, a posebno Talijani, aromatiziraju grančicama začinskog bilja i agrumima, anisom, borovicama, češnjakom, ružmarinom, čak i svježim listićima mente, bosiljka i kopra iako oni potamne i ne mijenjaju bitno okus ulja. Najveći dio maslinova ulja (više od 95%) čine masne kiseline, a najzastupljenija je oleinska kiselina zbog koje je ono i tako zdravo. Nezasićene masne kiseline, vitamin E, steroli i polifenoli smanjuju razinu kolesterola, rizik od ateroskleroze i nekih vrsta raka, a snižavaju i LDL-kolesterol. Dokazano je da se u žena koje svakodnevno konzumiraju maslinovo ulje smanjuje rizik od dobivanja raka dojke za 45 %. Žličica tog ulja prije doručka terapeutski će djelovati na čir probavnih organa i pomoći u sprečavanju nastajanja žučnih kamenaca. Ekstra djevičansko maslinovo ulje čuvajte u staklenim bocama, što tamnijim. Uživajte u njemu.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
22:39 28.03.2011.

He, he, prosječni Hrvat godišnje pojede desetke kg smeća zvanoga ćevapi, hamburgeri, a istodobno jedva popije litru maslinova ulja! Dobro je onomad rekao Željko Malnar: \"Hrvati su glup narod!\"

OD
oltar domovine
17:09 25.04.2011.

a zato popijemo konjaka(badela) i vinceka vise nego svi europljani maslinovog ulja hehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije