Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dajte svoj glas

Hrvatsko drvo u finalu je za titulu Europskog drva godine!

The tree of the year
06.02.2020.
u 11:58

Šesnaest drvca diljem Europe ušlo je u finale za izbor Europskog drva godine, a među njima se našlo i jedno hrvatsko.

243 godine staro drvo koje se nalazi u Daruvaru ispred dvorca Janković je najstarije je i najveće drvo u našoj zemlji, i jedno od najstariji u Europi, a upravo je ušlo u finale za drvo godine.

Ispred južnog ulaza u dvorac nalaze se dva dvorežnjasta ginko drva, muško i žensko koji su originalno iz Kine. Rasli su zajedno s izgradnjom dvorca koji je završen 1780. godine. Muško drvo naši ljudi nazvali su Adam - volumen debla mu je čak sedam metara, a najviše što ova vrsta biljke može doseći u širinu je devet metara. Ženska, imena Eva, visoka je i vitka. Zaštićeni su od 1967. godine. 

Natjecanje za Europsko drvo godine traži 'najdivnije drvo' s najzanimljivijom pričom. 

Glasanje je otvoreno 1. veljače, a traje do zadnjeg dana ovog mjeseca. Rezultati će se objaviti u Bruxellesu 17. ožujka.

Svoj glas možete dati ovdje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije