Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ide objašnjenje

Lumeni, kelvini, vati... Znate li odabrati pravu žarulju i dešifrirati što piše na pakiranju?

shutterstock
17.01.2020.
u 10:50

Kada kupujete LED žarulje često ćete vidjeti tri ključne specifikacije: lumen, kelvin i watt. Ako vas ove mjerne jedinice zbunjuju, u nastavku ćemo objasniti sve što trebate znati kada birate žarulje

Lumeni (lm) su mjera količine vidljive svjetlosti koju emitira svjetiljka. Koristi se za određivanje svjetline žarulje. Tipična žarulja za uporabu kod kuće mogla bi imati izlazne lumene između 300-500 lm, dok reflektori s visokim napajanjem mogu imati izlaz lumena veći od 20.000 lm. Dakle, kada kupujete žarulju i pogledate u količinu lumena, oni vam omogućuju da kupite količinu svjetlosti koju želite. Kada kupujete, razmislite o lumenima a ne vatima. 

Primjerice, da biste zamijenili žarulju sa žarnom niti, koje se gotovo ni ne koriste više, a ima 100 W, potražite žarulju koja daje oko 1600 lumena. 

Kod LED žarulja najvažnija oznaka danas su lumeni. Tako LED žarulja od 600 lumena daje jednako svjetlosti kao žarulja od 48 W, no u isto vrijeme troši i manje od 10 W električne energije

Kelvin

Oni opisuju temperature boje izvora svjetlosti. Dakle, koliko će toplo ili hladno svjetlo biti, a obično se kreće od 2000 K do 6500 K. Primjerice, topla bijela žarulja za dom, imala bi oko 2700 K do 3000 K. Dnevna svjetlost bila bi negdje iznad 4000 K. Cool bijele žarulje su najsvjetlije dostupne s temperaturom boje 6000 do 6500 K. 

Mnogi se nađu u nedoumici kad biraju žarulje za kupaonicu. U njoj obično nema dnevnog, prirodnog svjetla, pa ga valja nadomjestiti žaruljama i najbolje bi bilo uzeti hladnije svjetlo. Sve vrijednosti iznad 2700 K vuku prema hladnom, plavom spektru svjetlosti, a vrijednosti ispod 2700 K vuku prema crvenom spektru svjetlosti.

Vati 

Vati mjere potrošnju energije. Što je viša razina snage, svjetlo je jače. S energetski učinkovitim žaruljama kao što je LED, stvari su malo drukčije. Jedna LED žarulja od 5 W može stvoriti dovoljno lumena kako bi zamijenila žarulju od 30 W, baš zato je važno pogledati lumene i vate. 

Klasičnih žarulja sa žarnom niti gotovo da nema, a uobičajene su štedne (CFL), halogene i LED žarulje. No kutija za žarulju često izgleda kao formula koju treba dešifrirati prije nego uopće odlučite koju izabrati prema jačini, toplini, boji svjetla i trajnosti. Europska unija navodi kako zamjenom halogene žarulje LED žaruljom kroz 20-ak godina možemo uštedjeti do 100 eura (oko 750 kuna) samo na toj jednoj žarulji. Statistika kaže da se ovakva žarulja, koja troši 50 do 90 posto manje energije od klasične, isplati već nakon godine do godine i pol. 

 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
11:36 17.01.2020.

Najvažnija stvar je pogoditi pravo grlo. Sve drugo dolazi poslije toga.

BE
berija
10:54 17.01.2020.

Nina, sve se to učilo u srednjoj školi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije