Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'U povjerenju protiv straha'

Hrvatske obitelji na božićnom ručku ugostile izbjeglice

Izbjeglice
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
25.12.2016.
u 17:46

"Ova inicijativa bila je poziv na konkretno djelovanje – otvoriti vrata izbjeglici, pustiti stranca u svoj dom koji smo stvorili i koji dijelimo s ljudima koje volimo"

Dvadeset hrvatskih obitelji otvorile su na Božić svoj dom te ugostile na božićnom ručku 50-ak izbjeglica u sklopu kampanje "Božićni ručak s izbjeglicom" Isusovačke službe za izbjeglice, čiji je cilj bio potaknuti na susret i komunikaciju između lokalne zajednice i osoba koje su dobile azil ili traže azil u Hrvatskoj.

Kampanja "Božićni ručak s izbjeglicom" predstavljena je 2. prosinca s pozivom hrvatskom društvu da otvori vrata svoga doma osobama koje su u Hrvatsku došle u potrazi za sigurnošću i zaštitom, podsjeća Isusovačka služba za izbjeglice u priopćenju.

Ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice Tvrtko Barun naglasio je kako su svakodnevno pristizali pozivi hrvatskih obitelji koje su se željele uključiti, a prošli tjedan organiziran je i grupni susret kako bi se obitelji i njihovi gosti upoznali.

– Ova inicijativa bila je poziv na konkretno djelovanje – otvoriti vrata izbjeglici, pustiti stranca u svoj dom koji smo stvorili i koji dijelimo s ljudima koje volimo. To je čin gostoprimstva. Bez zadrške, bez traženja nečega zauzvrat. U povjerenju protiv straha. Tako se postupa, kad se postupa srcem – poručio je Barun.

Pozvao je sve na nastavak gradnje društva dobrodošlice, društva koje će biti otvoreno za sve koji su primorani bježati od progona i rata.

Sameer iz Afganistana koji trenutačno boravi u Prihvatilištu za tražitelja međunarodne zaštite u zagrebačkim Dugavama, rekao je kako su on i njegov brat našli nove prijatelje u obitelji koja ih je pozvala na božićni ručak.

– Kada smo odlazio iz Afganistana, ostavio sam iza sebe svoj braću, roditelje i prijatelje, ostavio sam svoj život. Nisam ni mislio da ću ga ovdje ponovno pronaći. Danas se nakon dugo vremena nisam osjećao kao stranac – naglasio je Sameer.

Inicijativa "Božićni ručak s izbjeglicama" dio je projekta "Assistance to Beneficiaries of International Protection and People in Detention Center Ježevo" koji je financiran od UNHCR-a, UN-ove agencije za izbjeglice.

>> 'Isus tiho hoda među nama, možemo li ga čuti od silnih briga i buke oko nas?'

Komentara 24

TO
Tomec
18:06 25.12.2016.

Nema smisla objavljivati te placene reklame, nitko ih ne podnosi. NITKO!!!

KA
Karas
18:50 25.12.2016.

primil su ih svabe,pa sad svi vidimo kako im se zahvaljuju!!!

Avatar majmunranko
majmunranko
18:20 25.12.2016.

"Pozvao je sve na nastavak gradnje društva dobrodošlice, društva koje će biti otvoreno za sve koji su primorani bježati od progona i rata."....“Kada smo odlazio iz Afganistana, ostavio sam iza sebe svoj braću, roditelje i prijatelje...", oprostite, jeste li sigurni da ste na "ručku za izbjeglice" ugostili izbjeglice, "primorane bježati od progona i rata"? Od kada to izbjeglice, i kakve točno izbjeglice, iza sebe ostavljaju braću i roditelje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije