Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Hrvatska mladež počinje se opijati već sa 14 godina!

Najniža dobna granica za konzumaciju alkoholnih pića je 11 godina, zabilježilo je istraživanje Zagrebačke pivovare o konzumaciji alkoholnih pića
23. studenoga 2010. u 12:37 16 komentara 4 prikaza
alkohol
Foto: Ilustracija

Maloljetnici se odlučuju na konzumaciju alkoholnih pića u prosjeku sa 14,8 godina s najnižom dobnom granicom od 11 godina, zabilježilo je ovogodišnje istraživanje o konzumaciji alkoholnih pića koje je obuhvatilo skupinu mladih od 15 do 24 godine. Istraživanje koje je pokrenula Zagrebačka pivovara u sklopu velike nacionalne kampanje odgovornog konzumiranja Razmislitreba znati stati pokazuje učestalost opijanja među maloljetnicima te njihove sklonosti i navike vezane uz pretjerano konzumiranje alkoholnih pića.

Prema istraživanju čak 43,8 posto dječaka konzumira alkohol između jednom i tri puta tjedno, a njih 33,3 posto jednom ili više puta tjedno namjerno se prekomjerno opija tako da konzumiraju čak pet ili više pića u razdoblju kraćem od dva sata. Većina maloljetnika pije alkoholna pića radi samog opijanja i znatiželje, najčešće kupujući pića u trgovini ili kafiću, dok čak 20 posto konzumira alkohol u školi ili oko nje. Bitno je istaknuti pokazatelje agresivnog ponašanja zbog alkohola gotovo trećine maloljetnika, pri čemu uvelike prednjače dječaci. Od ostalih posljedica konzumiranja alkohola najčešće je zabilježen mamurluk, potom nesvjestica i gubitak pamćenja te promjene u ponašanju, dok su zabilježene i ostale posljedice kao što su rizični spolni odnosi, napastovanje, vožnja pod utjecajem alkohola, izbjegavanje školskih obveza, hospitalizacija i uhićenja.

Rezultati istraživanja, u kojem je sudjelovalo 600 ispitanika u dobi od 15 do 24 godina, potvrdili su raširenost prekomjernog konzumiranja alkoholnih pića i negativnih posljedica na ponašanje mladih. Tako je čak 95,7 posto ispitanika barem jednom konzumiralo alkohol, među kojima je većina počela s pijenjem alkoholnih pića između 14. i 16. godine s najnižom zabilježenom dobnom granicom od 11 godina.

Ispitanici alkohol kupuju najčešće u barovima, klubovima i samoposluživanjima, a čak 20% priznaje konzumaciju alkohola u školi i oko nje.

Većina tvrdi da može kontrolirati želju za alkoholom.

S obzirom na posljedice konzumiranja alkohola većina ispitanika doživjela je znakove mamurluka, trećina ispitanika priznaje nesvjesticu i gubitak pamćenja, 17 posto njih nije koristilo zaštitu tijekom spolnog odnosa, 5,7 posto doživjelo je napastovanje, 9,9 posto priznalo je napad na drugu osobu, a čak 17,9 posto ispitanika iznad 18 godina potvrđuje vožnju pod utjecajem alkohola. Izostanak s nastave uobičajen je za 15 posto maloljetnika, trećina doživljava promjene u ponašanju poput agresivnih ispada, a ostale su posljedice prekomjerne alkoholne konzumacije hospitalizacija i uhićenja.

S obzirom na sociodemografska obilježja studenata i srednjoškolaca, istraživanje je pokazalo da alkohol češće konzumiraju mladi iz većih urbanih sredina. Oba spola alkohol konzumiraju jednako učestalo, iako dečki piju više od djevojaka.

Adventski ugođaj na jugu
Adventski ugođaj na jugu
Split i Dubrovnik tradicionalno pripremaju veseli program za sve uzraste
 • Kakma:

  A sto drugo da rade u drzavi nerada i bezperspektive?

 • queen:

  a što bi trebali? vrijedno učiti i ići u školu? jer na svijetlim primjerima vide da će im to osigurati lijepu budućnost? kako ne razumijete, da djeca VIDE i ČUJU? da nisu glupa?? VIDE svoje očajne roditelje - majke i ... prikaži još! očeve bez posla koji se muče i skrivaju činjenice da nemaju čime platiti račune? da VIDE da su lopovi na vlasti i da su im odavno prokockali svaku mogućnost za budućnost?? i što bi trebali? oduševljeno pljeskati jadranki i šukeru??

 • Avatar Hajdarovic
  Hajdarovic:

  Koliko vidim tj. slušam učenike počinje to i ranije...