Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zub vremena

Hrvatice čekaju da ih karijes i paradentoza uzmu na zub

zubi
Arhiva Večernjeg lista
19.04.2010.
u 16:30

Više od 90 posto žena koristi razne kozmetičke proizvode protiv starenja, a o njezi zubi vode premalo računa, ističu stomatolozi

Žene ulažu sve više vremena i novca kako bi očuvale mladolikost, no to često ne uključuje pravilnu oralnu higijenu, premda je poznato da zdravi i lijepi zubi vizualno “skidaju” godine s lica.

Istaknuto je to u istraživanju “Navike oralne higijene u pet europskih zemalja” koje je Unilever proveo u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj.

Daleko iza Čehinja

U istraživanju je sudjelovalo ukupno 500 žena u dobi između 40 i 59 godina, koje su u odnosu na dob, stupanj obrazovanja, mjesto stanovanja... odabrane tako da predstavljaju regiju sukladno broju stanovnika.

Rezultati pokazuju da 77 posto žena srednjih godina smatra da su zubi iznimno važni za fizički izgled, no s druge strane ne poduzimaju gotovo ništa da bi im zubi izgledali njegovano. U tome neslavno prednjače Hrvatice koje, u usporedbi s ispitanicama iz ostale četiri zemlje, češće ističu kako su zubi vrlo važni za ljepotu, a najrjeđe odlaze na redovite stomatološke preglede. Istodobno, više od 90 posto njih koristi razne kozmetičke proizvode protiv starenja.

Pojava zubnog kamenca i osjetljivosti zubi osobito je česta u Mađarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj, koja u odnosu na ostale zemlje u istraživanju ima najveći postotak žena srednje dobi sa zubnim karijesom i najveći udio žena srednje dobi s cjelovitom zubnom protezom. Osobito nas “šišaju” Čehinje koje gotovo dvostruko češće nego Hrvatice imaju posve očuvane prirodne zube, a zubnih proteza imaju više nego dvostruko manje.

K zubaru kad “zagusti”

– Postotak hrvatskih ispitanica koje su izjavile da su imale zubni kamenac u posljednje dvije godine jedan je od većih u regiji, a iritacija desni i paradentoza manje su učestale u odnosu na regionalni prosjek. Problem osjetljivosti zubi najizraženiji je u Mađarskoj, a Hrvatska je na drugom mjestu. Čini se da mnoge žene ne prepoznaju te probleme - čak trećina hrvatskih sudionica istraživanja ne odlazi na stomatološke preglede dok se ne suoči s ozbiljnijim paradentološkim problemima zubi ili zubnog mesa - istaknuo je doktor dentalne medicine i specijalist stomatološke protetike Hrvoje Pezo.

- Upravo bi ljudi srednje i starije dobi trebali posvećivati osobitu pozornost zubima i desnima jer se sa starenjem smanjuje proizvodnja sline, javljaju se promjene na oralnoj sluznici, “troši” se zubna caklina. Zubi su sve osjetljiviji i skloniji kvarenju pa se povećava broj ispuna i umjetnih zubi te učestalost iritacije desni i paradentoloških bolesti koje ugrožavaju zdravlje cijelog organizma. Najbolje se mogu spriječiti pravilnom oralnom higijenom, pa su odgovarajuća zubna pasta i pravilna tehnika čišćenja zubi među najvažnijim saveznicima za očuvanje zdravlja i ljepote tijekom cijelog života - preporučuje dr. Hrvoje Pezo.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
03:33 24.10.2011.

Zubi bi se trebali prati iza svakog obroka, plus koncem izmedu zuba, ako pa to nije moguce onda na vecer i u jutro. Zubaru bi se trebako ici 2-3 puta godisnje na ciscenje zuba.

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
04:21 20.04.2010.

Stomatolozi kazu da idu malo kod zubara, svecenici da idu malo u crkvu, postolari da ne popravljaju cipele, automehanicari da ne mjenjaju ulje redovno ... nastavite niz ...

TH
than
12:29 20.04.2010.

Ja jos nisam naisao kod nas na dobrog (ne mislim pod time odlicnog) zubara koji radi preko HZZO-a. Da ne spominjem popravljanje zuba bez anestezije, kada stomatolog kaze, izdrzi malo - to valjda pridonosi tome da Hrvati idu cesce kod stomatologa. Ili sistem, kazem - imam upaljene desne i da me boli, a on meni da cetkam jace. Na kraju odose oba zuba, jer su se desni upalili od toga sto se karijes stvarao izmedju dva zuba. Vala su me izmucili toliko, da sam digao ruke od njih... Privatnici slicna prica (ajde barem daju anesteziju, ali i dobro naplate te svoje polovicne usluge). Stavi plombu, on kao daje neku garanciju, meni ispadne treci dan i od garancije nista, jer sam kao ne znam - jeo zicu, pa ponovno placaj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije