Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Hormon sreće – kako prirodno povisiti hormone i neuroprijenosnike?

Neki hormoni su odgovorni za dobre i pozitivne osjećaje, neki utječu na javljanje negativnih osjećaja, a neki se pak javljaju kada se zaljubimo.
26. ožujka 2018. u 10:07 1 komentara 4959 prikaza
prijateljice i smijeh, žene
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Sreća, smijeh, zadovoljstvo i unutarnji mir rezultat su hormona sreće s kojima se svakodnevno susrećemo u raznim situacijama kao što su druženje s prijateljima, prakticiranje meditacije ili pak nakon vježbanja i intimnih odnosa.

Sreća dokazano Znanstvenici poručuju: Ovo će vas učiniti sretnijima

Ti osjećaji su kemijske reakcije koje se događaju unutar našeg tijela. Svaka emocija koju osjetimo rezultat je ispuštanja određenih hormona. Neki hormoni su odgovorni za dobre i pozitivne osjećaje, neki utječu na javljanje negativnih osjećaja, a neki se pak javljaju kada se zaljubimo.

Na sreću utječu hormoni sreće i dobrog raspoloženja i neuroprijenosnici, a to su:

endokanabinoidi,
dopamin,
oksitocin,
endorfin,
neuroprijenosnik GABA,
serotonin,
adrenalin.

Dopamin je hormon koji se javlja kao osjećaj nagrade, a odgovoran je za ponašanje koje rezultira nakon nagrade ili zadovoljavanja određene potrebe. Svaki oblik traženja za nagradom povećava razinu dopamina u mozgu. Ako želite povećati dopamin, zadajte si cilj i ostvarite ga. Više o ostalim hormonima pročitajte na portalu Krenizdravo.rtl.hr

Stephanie Yeboah nije joj lako Ima 'neobičnu' fobiju, a sasvim otvoreno je priznala kako je živjeti s takvim strahom prekid veze e, da... Jeste li u vezi samo zato što se bojite samoće? Doznajte... Par kopirajte ih 6 stvari koje sretni parovi rade vikendom
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas