Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stop!

Grizete nokte? Ovim trikovima zaustavite tu neugodnu naviku

Žena čita novine i grize nokte
Foto: Thinkstock
28.07.2015.
u 08:29

Potrebna je snaga volje, ali i podrška okoline. Ipak, najvažnije je donijeti čvrstu odluku.

Navika grickanja noktiju može biti povezana sa stresom, tjeskobom ili običnom dosadom.

I bez obzira na to koji su razlozi, odlučite se riješiti ovog grickanja.

Potrebna je snaga volje, ali i podrška okoline. Ipak, najvažnije od svega jest – donijeti čvrstu odluku.

1. Priznajte

Kao kod svake loše navike, bitno je da prvo priznate da imate problem. Iako se može činiti kao nešto sasvim jednostavno, to može biti najteži dio posla. Podijelite sa svojim prijateljima, kolegama, članovima obitelji i bliskim ljudima oko sebe svoj naum da prestanete grickati nokte kako bi bili svjesni vaše odluke i kada to bude potrebno, upozorili vas da "izvadite prste iz usta". Dajte obećanje sami sebi da želite prestati s ovom navikom i uzmite to za ozbiljno, baš kao kada vas prijatelj zamoli da čuvate njegovu tajnu. Ne želite ga iznevjeriti.

2. Otkrijte uzrok

Logično, ako znate koji je uzrok da grizete nokte, onda je lako udariti u srž problema. Pokušajte "detektirati" u kojim situacijama, dijelovima dana ili okruženjima dobivate poriv za "grickanjem". Ako uvidite da je riječ o tome da u društvu s određenim ljudima to radite češće – eto vam odgovora. Eliminirajte iz svog života, barem privremeno, ako ne možete trajno, "okidače zbog kojih su vam "nokti tako privlačni".

3. Kratki nokti

Neka nokti uvijek budu kratko odrezani. Što su kraći, imat ćete manje "materijala" za grickanje. 

4. Manikura

Najbolja stvar koju možete učiniti za sebe jest da napravite manikuru kod kuće. Iako mnogima zvuči odbojno i pomisliti da se "sad upuštaju još i u takvo nešto", ovo  može biti jedan od najboljih načina da ustrajete u svojoj odluci. Ako su vaši nokti lijepi i njegovani ili tako izgledaju barem dan ili dva, imat ćete manje poriva da uništite taj uspjeh.

Rašpicom ih oblikujte, neka budu iste dužine i oblika. Za početak je najbolje imati ovalni oblik noktiju jer je to najjednostavnije za održavanje i teže ih je zahvatiti zubima kada nemate kutove na noktima. Koristite bazni lak za nokte jer će on spriječiti daljnje listanje i pucanje noktiju i zaštiti će ih dok vaši nokti dovoljno ne narastu. Nokte nalakirajte jarkim bojama, poput crvene, jer kada zagrizete tako nalakiran nokat, oštećenje se brzo vidi i upadljivo je. Završite s nekim top-coatom, odnosno bezbojnim lakom.

5. Nema preko noći

Trebat će mnogo vremena da vaši nokti ponovno budu lijepi i potpuno zdravi. I koži oko nokta trebat će neko vrijeme da zacijeli, ali nemojte da vas to obeshrabri. Neka vam to bude poticaj da što prije prestanete s navikom grickanja noktiju.

>>VIDEO Mislili ste da znate kako se lakiraju nokti?

>>7 stvari koje će vam nokti otkriti o vašem zdravlju

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
10:03 28.07.2015.

Linda Draskic. Naturlich

Avatar Francek007
Francek007
10:43 28.07.2015.

majko mila tko je ovako pametan da napiše ovakav tekst , a tko je još pametniji da ga prenese???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije