Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjeti chefa

Grill nije rezerviran samo za meso: Evo kako će se svako povrće savršeno ispeći

Shutterstock
02.08.2022.
u 16:30

Gotovo svako povrće s roštilja može biti nevjerojatno ukusno; ili zato što se okusi izvrsno slažu sa dimom roštilja ili zbog karameliziranih šećera iz povrća, kaže chef Taylor-Brown.

Većina će ljudi na spomen roštilja pomisliti na ćevape, hamburgere ili piletinu na žaru, no zapravo se na njemu najviše promijeni povrće, na na roštilju", kaže chef Spark Grill'sa, Julia Taylor-Brown.. "Ono naime ima visok udio vode pa mu suha toplina poput one od roštilja izvlačenjem vode intenzivira i koncentrira okus i karamelizira mu vanjsku stranu."

Genijalan trik da pečeni krumpirići budu hrskavi baš svaki put

1/5

Najbolje povrće za roštilj

- Svako povrće s roštilja može biti nevjerojatno ukusno; ili zato što se okusi izvrsno slažu sa dimom roštilja ili zbog karameliziranih šećera iz povrća - kaže Taylor-Brown. „Osobno su mi najdraži patlidžani, šparoge i Portobello gljive, ali i mrkva, brokula i krumpir narezan na tanke kriške, tj. pomfrit na žaru".

Kako ispeći povrće na roštilju

  • Najprije ga operite i osušite jer vlaga stvara paru, pa voda učini više kašastim nego hrskavim.
  • Zatim odlučite hoćete li povrće peći cijelo, prepolovljeno ili narezano na kriške—cijeli patlidžan ili tikvica mogu biti hrskavi izvana i kremasti i mekani iznutra, dok je narezano povrće hrskavije i dobije više 'okusa roštilja'. Veće povrće poput cvjetače treba narezati na 'fete', osim ako ga namjeravate peći dulje vrijeme.
  • Dobro povrće na žaru počinje s rezanjem . kaže Taylor-Brown. "A želite što veću površinu izložiti toplini kako biste iskoristili prednosti topline i dima"
  • Začinite ga solju, paprom i začinima po želji i pustite da odstoji najmanje 10 minuta do sat vremena, da se malo soli 'iznoji'. Po potrebi ponovno osušite pa ga bacite u ulje ili marinadu. Kod povrća na žaru preljev, ako ga koristite, stavljate nakon pečenja. 
  • Zagrijte roštilj na srednje jaku temperaturu i premažite rešetke uljem. Stavite povrće na rešetke i pustite da se peče. Svakih nekoliko minuta provjerite je li pečeno i okrećite ga kad mu rešetke roštilja ostave taman trag.
  • Ne trebate tražiti određenu temperaturu kao s mesom već samo pazite kako ne bi postalo previše kašasto. Pečenje na previsokoj temperaturi može biti zeznuto pa se držite umjerene temperature, iako izdašnije povrće poput mrkve ili cikle može podnijeti i do 350 °C.
  • Pazite na povrće koje pada kroz rešetke! Ako pečete male gljive, cherry rajčice i slično, napravite ražnjiće kako bi povrće dobilo okus s roštilja, a da ne izgori.
  • Skoro se svako povrće može peći na roštilju, ali preskočite jako vodenasto poput krastavca.

Znate li što trebate napraviti ako vas ubode osa? Nekoliko stvari nikako ne biste smjeli!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije