Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najmlađi gledatelji

Gledanje televizije s dvije godine uzrokuje probleme s 10

televizija
Arhiv VL-a
07.05.2010.
u 10:02

Malenima to oduzima vrijeme potrebno za razvoj važnih intelektualnih i fizičkih sposobnosti jer u toj dobi formiraju se životne navike.

Djeca koja u dobi od dvije godine puno gledaju televiziju, mogle bi imati školske, društvene i zdravstvene probleme s deset godina. Previše gledanja TV-a, naime, povezuje se s kasnijim nedostatnim uključivanjem u školske aktivnosti, s manje vježbanja tijekom vikenda i pretilošću te povećanom šansom da će dijete postati žrtva zadirkivanja u razredu.

- Previše gledanja televizije u tako ranoj dobi ima dugoročne posljedice jer se događa u vrijeme kada se mozak i životne navike tek razvijaju - tvrdi voditeljica istraživanja dr. Linda S. Pagani sa Sveučilišta u Montreaulu u Kanadi, prenosi LiveScience.com.

Rezultati su ostali isti čak i kada su znanstvenici isključili sve ostale faktore koji bi mogli utjecati na spomenute probleme kao što su spol djeteta, navike spavanja, problemi s karakterom, majčin stupanj obrazovanja, broj roditelja u kućanstvu, pa čak i vrijeme provedeno ispred TV-a u dobi od 10 godina.

Gledanje televizije je pasivna intelektualna aktivnost i pasivna fizička aktivnost. A kada se događa u ranoj dobi, u vrijeme kada se mozak razvija, u vrijeme kada se formiraju životne preferencije i navike, ono može imati negativne dugoročne posljedice, rekla je dr. Pagani. Važno je upozoriti roditelje na negativan efekt gledanja televizije u tako ranoj dobi, jer im to oduzima vrijeme potrebno za razvoj važnih intelektualnih i fizičkih sposobnosti. 

Rezultati istraživanja pokazali su spomenutu povezanost, ali ne i direktnu  vezu. Ovo je jedno od rijetkih istraživanja koje se bavilo gledateljima starim samo dvije godine. Oko 1300 djece pratilo se kroz odrastanje od njihova rođenja. Roditelji su bilježili koliko dugo djeca gledaju TV sa dvije i četiri godine. Kada su mališani navršili 10 godina, na red su došli učitelji koji su ocjenjivali njihove obrazovne, društvene i druge vještine i uspjehe.

Američko društvo pedijatara preporučuje da djeca stara dvije godine uopće ne gledaju TV, no mališani iz ovog istraživanja gledali su prosječno oko 1,2 sata dnevno. Svaki dodatni sat gledanja iznad ovog prosjeka bio je povezan s problemima u kasnijoj dobi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije