Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrt tinejdžerke

Fotografije mršavica trebaju upozorenje "opasno po zdravlje"

Anoreksija
AFP
05.04.2010.
u 12:48

Shrvana majka djevojke Sophie koja je sa 19 godina umrla od anoreksije smatra da su pomodni časopisi uvelike pridonijeli smrti njene kćeri

Fotografije zastrašujuće mršavih slavnih osoba koje se objavljuju u pomodnim časopisima morale bi nositi upozorenje “opasno po zdravlje”, jednako kao i kutije cigareta. Za to se bori shrvana majka djevojke Sophie koja je sa 19 godina nedavno umrla od anoreksije. Tužna majka smatra da su pomodni časopisi uvelike pridonijeli smrti njene kćeri, koja je do 17 godine bila zdrava i lijepa djevojka, a onda odjednom postala opsjednuta mršavošću.

- Činjenica je da mnoge slavne manekenke, pjevačice i glumice poput Eve Herzigove, Alexe Chung, Victorie Beckham ili Keire Knightley ustvari izgledaju zastrašujuće. Časopisi često njihove figure predstavljaju kao zanosne dok su ustvari mršave opasno po zdravlje. Tinejdžerice se ugledaju u izgled tih slavnih žena i na taj način štete svom zdravlju. Slavne osobe koje imaju poremećaj u prehrani ne priznaju svoju bolest nego tvrde da su mršave jedino zato što puno rade ili da su takve građe, upozorava ova majka.

Vrijednosti u društvu su se promijenile nagore, pa su se 50-ih godina tražile manekenke koje su izgledale zdravo i uhranjeno, a sada su modeli postali bolesno mršavi. Urednici časopisa fokusiraju se i slave njihovu mršavost, a cijelo je društvo postalo opsjednuto dijetama, rijetko se nađe žena koja zdravo jede bez osjećaja krivnje. Nije rijetkost da se ljudi bore s time pojesti kolač ili ne, a ako ga pojedu onda samog sebe okrivljuju za nedostatak volje. Hrana više nije jednostavno zadovoljstvo. a ova opsjednutost društva sliku nalazi u groteskno mršavim manekenkama, super slavnima i bogatima.

Uzbunu je prvo digla smrt modela Luisel Ramos prije četiri godine za vrijeme Uruguay’s fashion week. Navodno ona nije jela danima kako bi bila spremna za pojavljivanje na modnoj pisti. Nakon njene smrti modna industrija pokušala je na pozornicu vratiti prave žene sa oblinama, ali to baš ne čini punim srcem. Pa čak i te navodno prave žene u časopisima koje čitaju milijuni mladih ustvari su mršavije od prosječnih žena na ulici. U trgovinama odjeće također se prodaju vrlo mali brojevi, tako da i žene dobro zdravlja i normalnog izgleda ne mogu naći svoj broj, jedino manji.

Slavne mršavice uče tinejdžerke da je normalno biti opsjednut svojom mršavošću i ne jesti. One uvjeravaju mlade djevojke da se i one tako ponašaju.

Sophijina majka stoga predlaže da se u časopisima na fotografije stavljaju upozorenja poput “Ovakva mršavost može voditi u smrt.” Također bi se uz fotografiju trebali opisati simptomi da će kosti i mišići oslabjeti, a pretjerane mršavice imat će problema sa plodnošću, disanjem i kosa će im ispadati. Znači ništa privlačno nego bolesno.

Ključne riječi

Komentara 1

BO
bonsai
17:25 05.04.2010.

mlade bi se osobe držale tih upozorenja kao što se pušači drže upozorenja da je cigareta štetna i da ubija , moš misliti !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije