Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravi zubi

Fiksni ili mobilni aparatić – što savjetuje stomatolog?

Ana Abrahamsberg - Tomislav Lauc
Foto: Screenshoot
24.04.2018.
u 11:14

Estetika nije jedini razlog za nošenje aparatića, iako je i ona važan dio zdravstvenog segmenta.

Postoji niz razloga za nošenje aparatića za zube, nepravilan zagriz, raspored zuba ili preveliki razmak među zubima najčešći su problemi s kojima se pojedinci suočavaju. Osim estetske potrebe, takvi se zubi teže održavaju, a znamo kako je higijena važna za prevenciju karijesa. Također, opterećenje zuba nije jednako kada oni nisu pravilno posloženi.

U razgovoru s doc. dr. sc Tomislavom Laucem, dr. med. dent., specijalistom ortodoncije koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog društva ortodonata Hrvatskog liječničkog zbora, doznajemo kako danas postoji niz rješenja dostupnih i u Hrvatskoj.

"Prije su postojali samo mobilni aparati, a danas prevladavaju fiksni aparati, posebno kod odraslih ljudi, dok su kod djece još uvijek mobilni. Riječ je o tome da su fiksni puno precizniji i nježniji i djeluju 24 sata, što povećava djelotvornost aparata. Kod mobilnih se radi o drugačijim silama koje su manje pogodne za pokrete koje želimo.

"Nakon nošenja aparata, poslije skidanja, postoji i dalje napetost unutar sustava pa je potrebno još određeno vrijeme provoditi određene postupke i vršiti konzultacije s liječnikom kako bi se sve stabiliziralo i ostalo na mjestu. Mora se znati da su zubi stalno u ravnoteži između određenih sila, pa tako može doći i do pomaka. Liječnik napominje kako ortodontska terapija nakon skidanja aparatića nije gotova. Liječnik je tu vrlo bitan jer se pacijentu mora odmah dobro objasniti što se od njega očekuje kako bi rezultati bili dobri. Većina je dobro motivirana. 

U videu liječnik objašnjava kako održavati higijenu ako nosite aparatić, koliko je na njega potrebno čekati i koja su najbolja rješenja za vaše probleme.

 
 

 

 
 

 

 
 
 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije