Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukusno i korisno

Evo zašto su čokolada, crveno vino i jagode dobre za zdravlje

čokolada
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
20.01.2014.
u 12:50

Flavonoidi su antioksidansi koji se nalaze u biljkama, čajevima, crnom vinu i čokoladi, a mogu zaštiti naš organizam od širokog spektra bolesti,

Čokolada, bobičasto voće, crveno vino, jagode...Nije riječ o nekoj romantičnoj večeri već o namirnicama koje sadrže dragocjene antioksidanse koji mogu spriječiti dijabetes. Istraživanje je pokazalo da visok sadržaj flavonoida koji se nalazi u ovim proizvodima može regulirati razinu glukoze u krvi i spriječiti obolijevanje od dijabetesa tipa 2. Flavonoidi su antioksidansi koji se nalaze u biljkama, čajevima, crnom vinu i čokoladi, a mogu zaštiti naš organizam od širokog spektra bolesti, uključujući srčane bolesti, povišeni krvni tlak i čak neke vrste raka i demencije, piše Daily Mail.

Istraživanje je pokazalo da je najveći zaštitni učinak na organizam vidljiv zbog povećanog unosa antocijana, koji se nalaze u jagodama, crnom ribizlu, kupinama, borovnicama i crnom vinu. Istraživači sa sveučilišta East Anglia (UEA) i Kraljevskog koledža u Londonu otkrili su da je visoki unos ovih sastojaka u organizam "odgovoran" za bolju regulaciju šećera u krvi.

Djeluju i na liječenje upala koje, jednom kada postanu kronične, mogu lako dovesti do nekih bolesti, navodi se u rezultatima istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu Journal of Nutrition.

- Istraživali smo utjecaj flavonoida koji se nalaze u biljkama i povrću kao što su peršin, majčina dušica i celer te antocijanina koji se nalazi bobičastom voću, drugom crvenom i "plavom" voću i povrću te vinu, rekao je voditelj istraživanja Aedin Cassidy.

Istraživanje je provedeno na dvije tisuća žena, no, tvrde znanstvenici, ono što zasad nije poznato je kolika bi trebala biti količina tih sastojka koje trebamo unijeti u organizam, a s obzirom da i genetika ima utjecaja na to zašto neke osobe preferiraju određene vrste namirnica, provest će se dodatna istraživanja.

Ipak, treba paziti da se ne pretjera u konzumaciji crvenog vina i čokolade jer u velikim količinama to može dovesti do neželjenog utjecaja na organizam i pretilosti, navodi se.

>>Bordoški dokazi za ljekovitost naše frankovke!

Komentara 1

DE
deli1
21:41 20.01.2014.

e moja Linda pa gdje ti zivis? od kada mi "red wine" zovemo crveno vino?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije