Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stonska torta, torta od makarula ili Makaruli

Evo kako glasi izvorni recept za kultnu tortu koja spada u sam vrh domaćih, tradicionalnih slastica

Arhiva TZ općine Ston
07.07.2022.
u 07:00

Danas se za neka jela na Pelješcu sa sigurnošću može reći da su izvorna, datiraju još i vremena renesanse, a za to postoji niz podataka. U tu skupinu jela spada i popularna „Stonska torta“ pripremljena upravo od makarula.

U "Stonskoj torti" ćete prepoznati tipične namirnice ovog područja. Spada u sam vrh slastica, pripremala se u posebnim prilikama, posebno za Uskrs i Božić. Danas je jedan od zaštitnih znakova stonske kuhinje i Pelješca, pa je možete degustirati u stonskim restoranima i konobama duž Pelješca, a u posebnim prilikama i pripremiti u kućnoj radinosti prema izvornom receptu.

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Stonska torta

Za nadjev:

500 g makarona (makarula)
400 g šećera
100 g čokolade
300 g badema
200 g oraha
250 g maslaca
10 jaja
vanilin šećer
cimet
ribana korica i sok 1 limuna
rum
maslinovo ulje

Za tijesto za oblaganje kalupa:

400 g brašna
2 jaja
maslinovo ulje
sol

Foto: Arhiva TZ općine Ston

Priprema:

Makarone skuhajte u kipućoj vodi i ostavite da se prohlade. Preko njih prelijte limunov sok, rum i maslinovo ulje. Od brašna, jaja, maslinovog ulja (koje se može zamijeniti maslacem ili mašću) i soli zamijesite tijesto i pustite ga da malo odmara. Tijesto razvaljajte u tanak list. Kalup (posudu za pečenje) namažite maslinovim uljem (maslacem ili mašću) i čitavog ga obložite listom tijesta koje treba prelaziti desetak centimetara preko ruba kalupa. Dno kalupa pospite nadjevom (mješavinom strugane čokolade, šećera, mljevenih oraha i badema, korice limuna, vanilin šećera i cimeta), potom ide red kuhanih makarona, ponovo pospite nadjev, „pobacajte“ komadiće maslaca i sve zalijte razmućenim jajima. Taj proces slaganja ponovite tri do četiri puta dok ne potrošite predviđene količine namirnica. Nadjev preklopite viškom tijesta koji je prelazio rubove. Tortu lagano pritisnite rukom da se poravna i tijesto prione uz nadjev i kalup. Površinu namažite maslacem. Stonska torta peče se na temperaturi 175 stupnjeva 50 minuta. Ohlađenu tortu okrenite prilikom vađenja iz kalupa tako da donji dio ostane gornji. Pošećerite vanilin šećerom i režite na komade za posluživanje. 

Foto: Arhiva TZ općine Ston



 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije