Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Eurozastupnici zagovaraju veću angažiranost u borbi protiv bolesti kod žena

Podaci Svjetskog fonda za istraživanje raka u 2018. godini govore da je zabilježeno više od dva milijuna novih obolijevanja od raka dojke.
13. veljače 2019. u 22:45 0 komentara 56 prikaza
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Usvajanjem rezolucije za borbu protiv raka kod žena, zastupnici Europskog parlamenta u srijedu su pozvali na veću angažiranost u borbi protiv te bolesti kod žena, razvijanje strategije na razini Europske unije i jednak pristup zdravstvenim uslugama svim ženama, a statistika je pokazala da je Hrvatska u deset zemalja s najvećom stopom smrtnosti od karcinoma.

Blizanci i pušenje loša navika Pogledajte ove identične blizance, možete li prepoznati koji od njih puši?

"Svaki treći Europljanin razvije neku vrstu raka tijekom života. Oko 600.000 žena umire od tumora svake godine, a 90.000 žena samo od raka dojke", iznijela je na raspravi u utorak navečer crnu statistiku izvjestiteljica u ime Odbora za prava žena i jednakost spolova, talijanska eurozastupnica Daniela Aiuto (EFDD). 

U rezoluciji  "Izazovi politika i strategije za borbu protiv raka kod žena i povezanih komorbiditeta" se zato predlaže pripremanje strategije na razini EU-a koja bi se "trebala temeljiti na sveobuhvatnom prikupljanju i analizi slučajeva raka/podataka o preživljavanju raščlanjenih po spolu te bi ona trebala obuhvaćati pristup točnim informacijama, prevenciji, kvalitetnim programima otkrivanja raka, dijagnozi, praćenju stanja, liječenju i pomoći nakon oporavka". 

Izvjestiteljica Aiuto tijekom rasprave je kao svijetlu točku istaknula što stopa preživljavanja žena oboljelih od raka dojke može doseći i 80 posto ako se otkrije na vrijeme, ali napominje da se žene nakon toga "suočavaju s ozbiljnim i obično podcijenjenim psihološkim problemima, posebno ako su imale mastektomiju".

Srce oprez Ovo su simptomi koji će vam otkriti da imate problema sa srcem

 Što se Hrvatske tiče, ona je, uz Mađarsku, u deset zemalja s najvećom stopom smrtnosti od raka, pokazuje istraživanje Sveučilišta Washington, na što je tijekom rasprave podsjetila hrvatska eurozastupnica Marijana Petir (EPP), naglasivši time ozbiljnost problema. 

"Bolest ne bira spol, dob, nacionalnost, porijeklo, društveni status. Svi smo jednako izloženi. Stoga je iznimno važno da kampanje osvještavanja dopru do svakoga.

Važno je da preventivni pregledi budu omogućeni svima uključujući i stanovnike ruralnih područja", zaključila je Petir, izvjestiteljica u sjeni u ime Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova. 

Hrvatska eurozastupnica i liječnica, Biljana Borzan (S&D) poručila je tijekom rasprave da se svim ženama koje obole od raka, osobito onih koje pogađaju žene poput raka dojke, grlića maternice i/ili maternice, treba osigurati cjelovito liječenje. 

Špica Muškarci u Dalmaciji: Drukčiji ili isti? Dalmatinac se ne mijenja. Ne moderniziraju se, zaostaju za ženama

"Svaka žena treba imati univerzalan i jednak pristup zdravstvenim uslugama, osobito pregledima za rano otkrivanje raka, liječenju te besplatnoj i visoko kvalitetnoj podršci nakon liječenja bez obzira na mjesto boravišta, socijalni status, zanimanje, kulturu ili bilo koji drugi čimbenik", istaknula je Borzan. 

Prema podacima Svjetskog fonda za istraživanje raka u 2018. godini zabilježeno je više od dva milijuna novih obolijevanja od raka dojke, koji je najčešći rak kod žena i drugi najčešći oblik raka uopće. Prema istom istraživanju na prvom mjestu po obolijevanju žena od raka dojke nalazi se Belgija, a slijede ju Luksemburg i Nizozemska.

Obilježavanje dana borbe protiv raka dojke

 

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.