Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRT HERBA, PERUŠIĆ

Eterična ulja i hidrolati od smilja, primorskog vriska, lavande i borovice

Eterična ulja
10.06.2019.
u 14:00

Prema mitovima, i grčki bog Apolon na ulazu u Delfe nosio je tijaru od posebnog cvijeta kojom je želio podsjetiti svijet na svoju besmrtnost.

Prema Homerovu epu, grčki junak Odisej doživio je brodolom i ostao zatočen na otoku. Kada se konačno vratio na feničku obalu, upoznao je božanstvenu Nausikaju, lijepu kraljevu kći. Tajna njezine ljepote bila je u izuzetnom ulju cvijeta koji nikada ne vene, čak ni onda kada ga se ubere.

Prema mitovima, i grčki bog Apolon na ulazu u Delfe nosio je tijaru od posebnog cvijeta kojom je želio podsjetiti svijet na svoju besmrtnost. Iako su to samo legende, poznato je da postoji cvijeće koje ne vene, čak ni onda kada je ubrano. Riječ je o smilju, lat. Helichrysum italicum, našoj domaćoj biljci koja prevladava u mediteranskim krajevima, posebno na sunčanim kamenjarima. Raste do visine od 60 cm, ima uske listiće i žute cvjetove.

Obrt Herba vlasnika Branka Milkovića iz Perušića bavi se proizvodnjom eteričnih ulja i hidrolata tradicionalnom metodom od aromatičnog bilja karakterističnog za podneblje Like, sjeverne Dalmacije i Primorja. Osim od smilja, rade proizvode od lavande, kadulje, vriska i borovice.

Bilje beru na području Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske županije, a ovim se poslom bave oko pet godina. Cijene variraju ovisno o ponudi i potražnji. Uglavnom su orijentirani na veleprodaju, a proizvodi se mogu kupiti na organiziranim sajmovima diljem zemlje te naručiti preko interneta te se kupcu isporučuju pouzećem u kratkom roku. Među proizvodima najtraženiji su najtraženiji hidrolat i eterično ulje smilja.

Sadržaj je nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije