Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Hrvatska liječi

Efikasno liječi reumatske tegobe i ženske bolesti

Ljekoviti mulj iz trpanjske uvale Blace
27. rujna 2019. u 09:00 940 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Okolica Trpnja idealna je za ljubitelje pješačenja i vožnju biciklom. Posjetitelji ističu lijepu šetnicu oko mora koja se proteže u dužini od dva kilometra i sa sjeverne strane obilazi ovo mjestašce na Pelješcu, vodeći šetača kroz pitoreskno okružje morske obale i mediteranske vegetacije. Šetnja uz more započinje na trpanjskoj rivi, a ova betonirana šetnica uz koje su klupe za odmor završava iznad uvale Blace, poznate po ljekovitom mulju.

Prema rezultatima ispitivanja u zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu provedenom 1969. te ispitivanja provedenih tri godine ranije u Zavoda za fizijatriju u Sarajevu, ali i u nekim inozemnim institucijama, primjena ovog mulja pogodna je u liječenju različitih reumatskih oboljenja i ženskih bolesti i mnogo je efikasnija od liječenja muljem u nekim već poznatim lječilištima na Jadranu. Kako na svojim stranicama navodi Turistička zajednica Trpnja, trpanjski mulj posjeduje mehaničke i kemijske osobine koje ga svrstavaju u grupu ljekovitog mulja, tzv. peloida. Više od 22 tisuće tona tog mulja boje antracita koji miriše na sumporovodik, prema procjenama stručnjaka, moći će se koristiti stotinama godina.

PRIRODNI FAKTORI lijepa i mirna uvala, more i povoljna klima idealni su za rehabilitaciju, rekreaciju i opuštanje

Uvala Blace ima prirodni potencijal te bi se gradnjom prikladnog objekta omogućio razvoj zdravstvenog turizma tijekom cijele godine. Uz peloid, uvalu Blace odlikuju i ostali prirodni faktori: prirodno lijepa i mirna uvala, more i povoljna klima čine splet prirodnih odlika koje mogu povoljno utjecati na ljudski organizam oblikom liječenja, rekreacije i rehabilitacije. Veliki interes koji za peloidoterapiju postoji u svijetu pruža goleme mogućnosti za razvoj zdravstvenog turizma u Trpnju.

No na žalost investicijski potencijal trpanjskog ljekovitog blata još uvijek nije iskorišten pa je tako i zdravstveni turizam ovdje u svojevrsnom “stanju mirovanja”. Posjetiteljima ostaje da se koriste njime tijekom ljetne sezone, uživajući u prirodnim ljepotama. Onima koji paze na svoje zdravlje ostaju i već spomenute pješačke staze. Jedna od njih je tura Putevima ljekovitog bilja. Ovaj pješački izlet započinje u Donjoj Vrućici, starim putem koji se odvaja od asfaltirane ceste za Dubu. Staza obiluje mirisom i cvijećem ljekovitih biljaka kadulje, ružmarina, vrijesa. Dužina ove rute je dva i pol kilometra, a završava kod crkve sv. Kuzme i Damjana u Donjoj Vrućici, oko tri kilometra od poznate pelješke plaže Divna gdje možete uživati u kristalno čistom moru.

Mirko Drašković
18 bjegunaca
Europol objavio fotografije najtraženijih seksualnih predatora, među njima je i Hrvat
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće