Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manjak libida

Problemi pod plahtama: Draga, večeras (opet) ne želim seks

sex
Foto: Thinkstock
10.01.2014.
u 11:01

Na seksualno uzbuđenje loše utječe i kriza, nezaposlenost, prazni novčanici, pa sve do raznih i teških bolesti te pojave depresije

Seks možda više nije tabu tema u društvu, barem to nije dobar seks, ali sve one tegobe koje ga čine lošim, bolnim, pa čak i nepoželjnim još uvijek jesu. Ako će i progovoriti o seksualnim smetnjama, žene će to napraviti prije muškaraca, potražiti pomoć i pokušati riješiti stvar. Muškarci će teže priznati da nisu uvijek spremni, da ih nešto muči, a pogotovo da nemaju želju udovoljiti sebi i voljenoj ženi u krevetu.

– Žene su općenito spremnije na razgovor o problemima koje ih tište pa je tako i kad je riječ o seksualnim tegobama. Njihove seksualne smetnje nisu toliko tabuizirane koliko teškoće muškaraca te često baš partnerica potakne muškarca da potraži stručnu pomoć kad se on osjeća kao rijetki muškarac s tim problemom, posebno kad se u javnosti ne govori o njegovu problemu, poput odgođenog orgazma – upozorava psihologinja Ida Šamanović.

Istraživanje u RH iz 2005. godine pokazuje kako samo četiri posto muškaraca ima problem sa sniženom seksualnom željom, ali psihologinja Šamanović napominje kako već godinama raste broj onih koji se žale na pad seksualne želje:

– Ne treba zanemariti da je muškarcima teže priznati manjak libida zbog snažnog društvenog stereotipa o „uvijek seksualno spremnom muškarcu“ koji „više voli seks od žene“. Dakle, s obzirom na to da je seksualna potentnost odraz „pravog“ muškaraca, ne iznenađuje da je satirijazam gotovo nepoznat pojam, za razliku od nimfomanije, ekvivalentnog poremećaja kod žena. Prema takvom shvaćanju, žena koja voli seks zapravo je iznimka koja potvrđuje pravilo, i kao takva vrijedna pozornosti, izrugivanja i viceva – upozorava psihologinja i napominje kako partnerice često mogu biti inicijatori traženja stručne pomoći te da se najkvalitetniji terapijski učinak postiže upravo uključenjem oba partnera u tretman.

A koji su uzroci pada seksualne želje kod muškaraca? Primjera iz prakse je mnogo, a jasno je da na seksualno uzbuđenje loše utječe i kriza, nezaposlenost, prazni novčanici, pa sve do raznih i teških bolesti te pojave depresije. Psihologinja Šamanović ističe kako postoje različiti uzroci snižene seksualne želje kada su u pitanju žene:

– Brojne bolesti uglavnom pridonose padu vitalnosti te time i gubitku libida kod žena, primjerice bolest štitnjače (hipotireoza), kronična bol, zatim poslijeoperativna stanja, recimo nakon operacije maternice ili dojke zbog karcinoma, depresivni poremećaj, stresovi, gubici bliskih osoba, ali i gubici zaposlenja i zdravlja, postporođajno razdoblje, lijekovi poput antihipertenziva i anitidepresiva. Često su kontracepcijske tablete povezane s padom libida. Tijekom menstruacijskog ciklusa zbog fluktuacije spolnih hormona kod nekih žena moguće su oscilacije seksualne želje, mada su u vezi s time rezultati mnogih istraživanja nekonzistentni. Najčešće se navodi porast seksualne želje u razdoblju oko ovulacije ili/i menstruacije. S druge strane, u razdoblju menopauze zbog hormonalnih promjena dolazi do pada lubrikacije i promjena genitalne sluznice. Stoga zbog pojave genitalne boli u ovom razdoblju neke žene izbjegavaju seksualne odnose.

Bez obzira na to ima li problem muškarac ili žena, od velike je važnosti odnos s partnerom – pomoć, podrška, razgovor, priznavanje problema. U mnogim vezama loš odnos s partnerom okidač je i za loš seks, a ne bolest ili ekonomska situacija. Stručnjaci upozoravaju kako treba misliti na potrebe i želje partnera, često razgovarati, izbjegavati egocentričnost i prije svega ravnopravno sudjelovati u obvezama kao što su djeca i dom. Kao rješenje tu je seksualna terapija u kojoj bi trebala sudjelovati oba partnera, a koja poboljšava seksualnu dinamiku veze.

– Seksualna terapija pridonosi porastu kvalitete odnosa stvaranjem adekvatnijih obrazaca komunikacije i boljim međusobnim razumijevanjem. U nekim situacijama seksualni problem posljedica je loše komunikacije između partnera, a katkada može biti uzrok krize u vezi. U terapiji nipošto nije cilj pronaći krivca jer je riječ o zajedničkom problemu para, čijem „očuvanju“ najčešće pridonose oba partnera, svatko na svoj način – zaključuje Ida Šamanović.

>>'Škripi' vam u krevetu? 10 trikova za orgazam koji će vas raspametiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije